Nederlands Engels
Facebook Twitter RSS
programma's

Fulbright voor wetenschappers

Bent u van plan om in het academisch jaar 2018-2019 te doceren aan een Amerikaanse universiteit, eventueel in combinatie met onderzoek? Het Fulbright Center stelt jaarlijkst maximaal twee beurzen beschikbaar voor wetenschappers in dienst van universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland. De deadline voor aanvragen voor 2017-2018 is inmiddels verstreken. De deadline voor aanvragen voor 2018-2019 zal op 1 december 2017 zijn. 

De beurs bedraagt maximaal $ 13.000 voor seniorwetenschappers (meer dan zes jaar relevante ervaring in dienstverband) en maximaal $ 9.000 voor juniorwetenschappers (minder dan zes jaar relevante ervaring in dienstverband). De minimale verblijfsperiode in de VS dient drie maanden te zijn. De toekenning vindt plaats op grond van een advies door de KNAW, het bestuur van het Fulbright Center kent de beurs toe.

De aanvraagronde voor Fulbright-beurzen voor scholars voor het het academisch jaar 2017-2018 is open. Op de pagina Aanvraag indienen vindt u de voorwaarden en de handleiding voor het aanvragen van een Fulbright-beurs.   

Het Fulbright-programma is bedoeld om uitwisseling te bevorderen. Daarom dient de bursaal na afloop van de beursperiode terug te keren naar Nederland. Fulbright-bursalen kunnen gedurende een periode van twee jaar geen visum voor de Verenigde Staten verkrijgen voor immigratie of werk. Dit sluit een bezoek als toerist, conferentiebezoek of een kort zakenbezoek niet uit. Het is niet mogelijk om met een Fulbright-beurs een ander visum aan te vragen. Tijdens de beursperiode is men beperkt verzekerd tegen ziektekosten.

De volledige en officiële voorwaarden zijn te vinden op de pagina Aanvraag indienen

Extra beursmogelijkheid onderwerp EU of EU/VS

Indien het onderwerp van uw onderzoek de relaties tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten of de Europese Unie zelf betreft, kunt u, als u aan alle voorwaarden voldoet, een Fulbright-Schuman beurs aanvragen. De aanvraagprocedure loopt via de Fulbright Commissie in Brussel. Meer informatie hierover is te vinden op de Fulbright-Schuman website. 

Fulbright Intercountry Program

Behalve de reguliere scholar-beurzen, is er ook een mogelijkheid om een Amerikaanse Fulbright Scholar die in Europa is uit te nodigen en hiervoor een vergoeding van de reiskosten te ontvangen. U vindt de informatie over dit programma onder Fulbright Intercountry Program.