Nederlands Engels
Facebook Twitter RSS
studenten

Studeren in de VS voor HBO en WO-studenten op undergraduate niveau

De meeste studenten die een hbo of universitaire studie volgen en in de VS willen studeren, gaan via een uitwisselingsprogramma van de eigen opleiding. Uitwisselingsprogramma's van de Nederlandse opleiding met een Amerikaanse instelling zijn bijna altijd op undergraduate niveau.

Tijdens je studie naar Amerika

Veel Nederlandse universiteiten en hogescholen hebben uitwisselingsovereenkomsten met instellingen in de VS. Je kunt dan in het derde of vierde jaar van je studie een periode aan een Amerikaanse universiteit studeren. De meeste overeenkomsten zijn afgesloten met de undergraduate afdelingen van de Amerikaanse universiteiten. Het kan echter voorkomen dat je ook graduate vakken mag volgen.
Er zijn veel voordelen verbonden aan deelname aan uitwisselingsprogramma's. De studiepunten die je in Amerika haalt, tellen vaak mee voor je Nederlandse opleiding. De inschrijvingsprocedure neemt veel minder tijd in beslag dan wanneer je je op eigen initiatief zou inschrijven en de totale kosten liggen aanzienlijk lager, omdat je in Amerika geen collegegeld hoeft te betalen. Je eigen faculteit, het bureau buitenland of de afdeling voorlichting van de Nederlandse instelling waar je nu studeert, kan meer informatie verstrekken over deze mogelijkheden. Als de instelling waar je nu studeert geen uitwisselingsovereenkomst heeft met een instelling in de VS, moet je zelf voor aanmelding zorgen. Meestal word je als undergraduate student aangenomen en moet je het volledige bedrag aan collegegeld betalen. Je hebt geen garantie dat de studiepunten die je in de VS behaalt, meetellen voor je opleiding in Nederland.

Kosten van studeren in Amerika

Studeren in Amerika is duur. De kosten voor de aanmelding zijn ongeveer $1.000. In dit bedrag is begrepen de aanmeldingskosten bij enkele universiteiten, de kosten van testen en porti- en telefoonkosten. De totale kosten van inschrijving gedurende een academisch jaar, d.w.z. een periode van negen maanden, liggen tussen $15.000 en $35.000. Bij dit bedrag is inbegrepen: collegegeld, studieboeken, kost en inwoning en verzekering. Dit bedrag zal aanzienlijk lager zijn als je tijdens je studie met een uitwisselingsprogramma naar Amerika gaat, omdat je dan het Nederlandse collegegeld betaalt in plaats van het Amerikaanse en soms ook nog in aanmerking komt voor subsidie van je eigen instelling. Bovendien zul je in het algemeen je studiefinanciering kunnen behouden.

Financieringsmogelijkheden undergraduate studie

Voor undergraduate studenten zijn er vrijwel geen beursmogelijkheden. Het meeste geld voor beurzen is afkomstig van de Amerikaanse universiteiten en zij geven vrijwel nooit beurzen aan niet-Amerikaanse undergraduate studenten. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Het Fulbright Center administreert het Campus Scholarship Programma voor studenten die na het VWO een jaar in de VS willen studeren. Als je een sport beoefent op hoog niveau, kun je ook proberen een Amerikaanse sportbeurs te bemachtigen. De handigste manier is om in te schrijven bij het National Register of College Prospects, via welke coaches op de hoogte worden gebracht van getalenteerde sportlieden. Inschrijving kost $ 65, waarbij de gegevens worden doorgegeven en de coaches zelf contact opnemen. Het Fulbright Center geeft over sportbeurzen een speciale brochure uit, kijk in de rechter column onder 'Brochures'.

Toelatingstesten voor studie in Amerika

Universiteiten in de Verenigde Staten bepalen zelf hun toelatingseisen. Er zijn instellingen die heel selectief zijn in hun aannamebeleid en er zijn instellingen die minder selectief zijn. Ongeacht je Nederlandse vooropleiding zul je altijd een of meer Amerikaanse toelatingstesten moeten doen, tenzij je deelneemt aan een uitwisselingsprogramma. Een uitgebreide beschrijving van elke test is te vinden in de brochures die je rechts op deze pagina kunt vinden.

TOEFL: Test of English As Foreign Language
De TOEFL is een vereiste voor toelating indien Engels niet je moedertaal is. De test bestaat uit drie delen: 'listening comprehension', 'structure and written expression' en 'reading comprehension'. Het niveau van deze test is vergelijkbaar met het HAVO-VWO examen.

SAT I : Scholastic Assessment Test
Deze test is vaak vereist indien je een studie op undergraduate niveau gaat doen. De SAT I duurt drie uur, bevat voornamelijk multiple choice vragen en meet de verbale en mathematische redenereer-vermogens. Het niveau is vergelijkbaar met het HAVO- en VWO-examen. De tekst is ontworpen voor studenten met Engels als moedertaal en is dus niet makkelijk.

SAT II: Scholastic Assessment Test, Subject Tests
Deze test is minder vaak vereist dan de SAT I test voor studenten die op undergraduate niveau willen studeren. De test meet de kennis op bepaalde vakgebieden en de toepassing van deze kennis. De test is ontworpen voor studenten met Engels als moedertaal en is dus niet makkelijk.


Zelf regelen

Als je niet kunt deelnemen aan een uitwisselingsprogramma via de universiteit of hbo, dan kun je je aanmelding zelf regelen. Lees alles over de aanmeldingsprocedure op Amerikaanse universiteiten in de brochures rechts op deze pagina. Ook kun je een afspraak maken met de studie aviseur als je advies wilt over je persoonlijke situatie. Ook kun je besluiten om pas na je studie naar de VS te gaan. Lees alles daaarover in het graduate deel.