Financiering masteropleiding in de VS

Ben je van plan in de VS te gaan studeren, denk dan al in de eerste fase van plannen maken na over je budget en het vinden van financiering. Begin hiermee een jaar tot anderhalf jaar voor vertrek. Het is verleidelijk om je eerst te concentreren op de toelating, maar als je tot na je toelating wacht met het vinden van financiering ben je in de meeste gevallen te laat om dit nog succesvol te regelen. Realiseer je dat er strikte sluitingsdata zijn voor het aanvragen van financiële steun, vaak nog voordat je zekerheid hebt over je toelating.

Er zijn voor graduate en PhD studenten verschillende bronnen van financiering te vinden. Het is onze ervaring dat een student zelden het volledige bedrag uit één bron krijgt dus is het belangrijk dat je bij diverse instellingen een aanvraag doet voor financiële steun. In het onderstaande lees je meer over de kosten en financieringsmogelijkheden van je studie.

Kosten

Studeren in de Verenigde Staten is duur. Het is niet mogelijk om absolute bedragen te geven omdat de kosten verschillen per instelling, opleiding en per regio. Een studieverblijf in de VS zal tussen de $15,000 en $75,000 per jaar kosten.

Er zijn veel financieringsmogelijkheden voor graduate en PhD studenten. Laat je dus niet meteen ontmoedigen door de hoge collegegelden van Amerikaanse instellingen. Enkele tips die je helpen om je verblijf betaalbaar te maken

 • Begin zo vroeg mogelijk met het onderzoeken van beursmogelijkheden bij de instellingen en bij externe beursfondsen. De deadlines voor beursaanvragen sluiten vaak eerder dan je bericht tot toelating ontvangt van de universiteit. Je moet dus niet afwachten met het zoeken naar financiële steun tot je aangenomen bent bij een universiteit.   
 • Meld je bij meerdere instellingen aan en stel je open en flexibel op ten opzichte van de locatie van de universiteit.
 • Dien beursaanvragen in bij meerdere fondsen. Veel financiers geven gedeeltelijke beurzen en daarom is het belangrijk om meerdere aanvragen te doen.

Het grote verschil tussen de universiteiten wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de uiteenlopende collegegelden (tuition). Er is in de VS geen landelijke organisatie die de hoogte van het collegegeld vaststelt. Universiteiten en colleges zijn min of meer vrij dit zelf te bepalen.

Hoe kun je betaalbare universiteiten vinden?

Het collegegeld aan staatsuniversiteiten is in het algemeen lager dan dat aan particuliere universiteiten, omdat staatsuniversiteiten gedeeltelijk gesubsidieerd worden door de overheden van de staten waarin zij gevestigd zijn. De subsidie die gegeven wordt, moet voornamelijk ten goede te komen aan inwoners van de staat. Daarom hanteren staatsinstellingen vaak twee tarieven voor collegegeld: één voor studenten uit de staat (in-state tuition) en één voor de overige studenten (out-of-state tuition). Dit laatste bedrag is altijd hoger, maar is vaak lager dan aan particuliere instellingen. Anderszijds zijn particuliere instellingen soms juist in staat om goede beurzen te bieden.

Een tweede factor die de grote verschillen in kosten bepaalt, is de locatie van de universiteit. De kosten van levensonderhoud verschillen per regio: wonen in het noordoosten of aan de westkust van de Verenigde Staten is bijvoorbeeld duurder dan in de staten in het midden van het land. Daarnaast geldt dat het levensonderhoud aan landelijk gelegen universiteiten in het algemeen aanzienlijk goedkoper is dan dat aan een universiteit in een grote stad.

Kosten aanmelding

Houd er rekening mee dat je bij de aanmelding meteen al kosten maakt. Denk hierbij aan:

 • Toelatingstesten zoals de TOEFL en GRE of GMAT
  $50 tot $255 per test), plus eventuele verzendkosten voor de score reports.
 • Application fees universiteiten*
  $50-$100 per universiteit

*Als je een beperkt budget hebt, is het soms mogelijk om een application fee waiver aan te vragen. Hiermee krijg je vrijstelling voor de inschrijfkosten voor universiteiten.

Studiekosten

Hieronder vind je een schatting van de studiekosten per jaar. Het is niet mogelijk om absolute bedragen te geven, omdat de kosten per instelling en per regio sterk verschillen. Eventuele beurzen zijn niet in deze kosten opgenomen. Je uiteindelijke kosten zullen dus ook door je beursmogelijkheden bepaald worden.

 • Collegegeld
  $10,000 tot $65,000 per academisch jaar
 • Kosten voor gebruik van diensten (fees)
  $300 tot $1,500 per academisch jaar
 • Boeken en studiemateriaal
  $750 of meer per academisch jaar

Wil je een lijst van universiteiten bekijken op basis van de kosten? Via College Cost, een site van de Amerikaanse overheid, kun je colleges filteren op basis van het collegegeld.

Verzekeringen

Het is belangrijk een goede medische verzekering te hebben tijdens je verblijf in de VS. Soms kun je in Nederland verzekerd blijven. In andere gevallen moet je ook een Amerikaanse ziektekostenverzekering afsluiten.

 • Ziektekostenverzekering
  $300 tot $3,000 per jaar
 • Campus health clinic fee
  $150 tot $300 per jaar

Reiskosten

Voorafgaand en tijdens je verblijf in de VS, krijg je te maken met reiskosten. De aanvraagkosten van je visum zijn eenmalig.

 • Aanvraag studentenvisum en SEVIS fee
  $380 – $510, afhankelijk van visumtype
 • Retour naar luchthaven in de VS
  $500 – $1,500 afhankelijk van bestemming
 • Dagelijkse reiskosten
  Als je op de campus woont zullen deze kosten minimaal zijn. Vaak is er openbaar vervoer op de campus. Woon je buiten de campus, overweeg dan een fiets. Autokosten zullen aanzienlijk hoger liggen.

Kamerhuur en maaltijden

Als graduate student woon je meestal buiten de campus. Soms kun je een kamer op de campus huren. Daar kun je ook een meal plan kopen. Wil je buiten de campus wonen? Dan moet je vaak rekening houden met hogere kosten.

 • Kamerhuur en maaltijden (op de campus)
  $8,000 tot $15,000 per academisch jaar
 • Kamerhuur en maaltijden (buiten de campus)
  Kamerhuur: $6,000 tot $12,000 per jaar
  Maaltijden: $ 1,500 tot $3,500 per jaar*

*Studenten die niet op de campus wonen, kunnen desgewenst een tegoed voor maaltijden op de campus kopen.

Wil je weten wat de kosten van het levensonderhoud in verschillende steden en regio’s zijn? Via Numbeo kun je de ‘cost of living’ in verschillende steden onderling vergelijken.

Overig

Net als in Nederland zul je tijdens je verblijf geld uitgeven aan vakanties, uitstapjes, kleding en andere persoonlijke uitgaven.

 • Verblijf tijdens de vakanties
  $1,500 tot $3,000 per jaar
  De meeste campuses zijn in de vakanties gesloten. Je moet gedurende deze tijd voor alternatieve huisvesting zorgen.
 • Persoonlijke uitgaven
  $1,500 tot $3,000 per jaar

Financiële steun van universiteiten

De Amerikaanse universiteiten financieren een groot aantal buitenlandse graduate studenten. Er zijn drie soorten financiering die door Amerikaanse universiteiten gegeven worden, namelijk een beurs (fellowship), een teaching assistantship of een research assistantship. PhD studenten hebben vaak meer beursmogelijkheden dan masterstudenten.

Fellowship

Een beurs wordt meestal toegekend aan uitmuntende studenten die een PhD opleiding volgen. De beurs zal gewoonlijk bestaan uit kwijtschelding van het collegegeld en een maandelijkse toelage.

 

Teaching assistantship

Een assistentschap is een soort baan van gemiddeld twintig uur per week. Je assisteert bijvoorbeeld een hoogleraar, geeft eerstejaars studenten les of kijkt examens na. Het is de meest voorkomende vorm van financiering voor studenten in de geesteswetenschappen, talen en sociale wetenschappen.

 

Research assistantship

Een onderzoeksassistentschap houdt meestal in dat je assisteert bij individuele onderzoeksprojecten van hoogleraren of bij projecten van de faculteit. Assistentschappen dekken over het algemeen het collegegeld en andere kosten van een jaar studie. Ook is een toelage voor het levensonderhoud vaak inbegrepen.

De afdeling of faculteit van de universiteit waar je je aanmeldt beslist welke sollicitant een assistentschap krijgt. De vereisten voor assistentschappen verschillen per instelling, maar in het algemeen wordt van onderwijsassistenten verwacht dat ze goed les kunnen geven.

Houd er rekening mee dat de sluitingsdata voor assistentschappen vaak eerder zijn dan die voor toelating tot een universiteit.

Aanmelden voor financiële hulp

Realiseer je dat de deadlines voor de aanvraag van financiële hulp vroeg sluiten, soms nog voor de aanmeldingsdeadlines. De meest actuele informatie over beursmogelijkheden is te vinden op de websites van de instellingen zelf. Kijk bijvoorbeeld bij de informatie over financial aid van de graduate school en bij de informatie van het specifieke department waar je een aanmelding gaat indienen.

Externe beursfondsen

Er bestaan een paar Nederlandse en veel Amerikaanse onafhankelijke sponsoren en semi-overheidsorganisaties waar je voor studie op graduate niveau een aanvraag voor financiële steun kunt indienen. De sluitingsdata voor aanvragen bij externe fondsen zijn vaak eerder dan je bericht over toelating tot een universiteit ontvangt. Je moet dus niet afwachten met het zoeken naar financiële steun tot je aangenomen bent bij een universiteit. Daarnaast geven veel financiers gedeeltelijke beurzen en daarom is het belangrijk om meerdere aanvragen te doen.

Fulbright beurzen

De Fulbright Commission zelf voert het Fulbright programma uit, dat gesubsidieerd wordt door de Nederlandse en Amerikaanse overheid en daarnaast in toenemende mate steun ontvangt van donateurs. De Fulbright beurs bedraagt momenteel $35,000 en is bedoeld voor studenten die een master of onderzoek in de VS willen gaan doen. PhD studenten komen niet in aanmerking voor een Fulbright beurs. Bezoek de pagina over Fulbright beurzen voor meer informatie over voorwaarden en deadlines.

 

KHMW-Eizenga beurs

Voor graduate studenten die een master in economie of MBA in de VS willen gaan doen. De beurs bedraagt $50,000. Bezoek de pagina over de KHMW-Eizenga beurs voor meer informatie over voorwaarden en deadlines.

 

Overige beursfondsen

Verschillende zoekmachines en naslagwerken bieden een overzicht van overige beursfondsen in Nederland en de VS. Onderstaande bronnen kunnen je hierbij helpen:

 • Beursopener
  De website beursopener.nl geeft een compleet overzicht van beurzen waarbij te zoeken is op vakgebied, regio en andere criteria.
 • Fundingusstudy
 • Peterson’s Scholarship Search
 • EducationUSA
 • Naslagwerken
  Bij de Fulbright Commission zijn verschillende naslagwerken in te zien met een overzicht van fondsen, waaronder het fondsenboek, the Grants Register en Peterson’s Scholarships, grants and prizes. De boeken zijn op afspraak in te zien bij de Fulbright Commission. Maak een afspraak.

 

Studielening

Voldoe je aan de algemene voorwaarden om een studiefinancieringslening aan te vragen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een lening voor bij je studie in de VS. Meer informatie kun je vinden op de website van DUO. Als je geen Nederlands staatsburger bent, kun je ook informeren naar leningen of beurzen die in je eigen land worden verstrekt.