Nederlands Engels
Facebook Twitter RSS
home

Nieuws

Boektip: ‘College Life, Leven als Student in Amerika’

donderdag 16 november 2017

Op weg naar een conferentie in het Verenigd Koninkrijk betrap ik mijzelf erop dat ik het boek dat Campus Scholarship Program alumnus Betto van Waarden schreef niet kan wegleggen. In het vliegtuig en in de trein op weg naar Liverpool schiet ik regelmatig in de lach, het is een feest der herkenning. Betto beschrijft in ‘College Life, Leven als Student in Amerika’ met vlotte pen en scherp vermogen tot observeren zijn jaren als undergraduate student aan een klein, selectief en progressief liberal arts college.

Het is alsof ik mezelf of een collega hoor vertellen over wat nu het volgen van een liberal arts programma inhoudt. Dat je papers schrijft tot je erbij neervalt. Dat je nachten doorhaalt voor belangrijke examens en opdrachten. Dat alcohol op de campus gebruiken, of zelfs erbij in de nabijheid zijn, je op een straf kan komen te staan. En, nee, dat het niet vreemd is om bij een professor thuis te worden uitgenodigd. Verhalen die vaak niet direct grond vinden bij ons publiek, omdat het lastig is het je voor te stellen totdat je het zelf mag ervaren.

Wat studeer je nu eigenlijk? De vraag die de meeste Nederlanders graag concreet beantwoord zien en haaks staat op de filosofie achter een liberal arts programma aan een Amerikaans college. Daarin draait het om wie je bent en hoe je jezelf ontwikkelt. Wat je studeert is van ondergeschikt belang en vooral oriënteren op mogelijke specialisatie later. Ben jij als je later ‘groot bent’ door je liberal arts studie beter in staat complexe problemen te analyseren en op te lossen? Kun je jezelf daarbij goed verwoorden? Ben je een good citizen? Al gaande het boek krijgt de lezer een steeds beter begrip van het unieke karakter van een liberal arts studie in de Verenigde Staten.

Dat ieder college een eigen identiteit en studentenpopulatie heeft, en dat iedere student een eigen programma mag samenstellen, maakt het boek niet minder relevant voor toekomstige studenten en ouders. Studenten die net als Betto hun bachelorstudie in de VS voltooiden zullen erin veel herkennen van hun eigen studietijd in de Verenigde Staten.

Het boek geeft daarnaast een mooi tijdsbeeld van de Verenigde Staten onder Obama en culturele verschillen tussen Nederland en de Verenigde Staten.

'College Life, Leven als student in Amerika' is uitgegeven door Academia Press en onder meer te bestellen via Lannoo Campus.

Betto van Waarden vertrok in 2006 als deelnemer aan het Campus Scholarship Program van het Fulbright Center naar Lewis and Clark College in Portland, Oregon. Hij besloot zijn volledige bachelorstudie aan deze hoger onderwijsinstelling af te ronden. In Cambridge studeerde hij politieke filosofie en momenteel werkt hij aan een proefschrift in politieke geschiedenis aan de KU Leuven. Betto is actief lid van de Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) en geeft regelmatig voorlichting over studeren in het buitenland.

Meer weten over het volgen van een bachelorstudie in de Verenigde Staten? Neem gerust contact op met Fabienne van den Bor, educational adviser.