Nederlands Engels
Facebook Twitter RSS
home

Nieuws

Open Doors 2018: Aantal Nederlandse studenten in de VS wederom gegroeid

woensdag 14 november 2018

Het 2018 Open Doors Report on International Educational Exchange, dat het Institute of International Education (IIE) op 13 november publiceerde, laat een record aantal internationale studenten in de Verenigde Staten zien. Ook Nederlandse studenten droegen bij aan dit record. Het aantal Nederlandse studenten in de VS nam toe met 5,9% ten opzichte van het voorgaande academische jaar: het waren er volgens dit rapport 2.701 in het academische jaar 2017-2018.

Amerikaanse hoger onderwijsinstellingen heetten afgelopen jaar ruim 1.09 miljoen internationale studenten welkom, een groei van 1,5 procent wereldwijd. Het aantal nieuwe internationale studenten in de VS nam echter af, met 6,6 procent en de groei is dan ook met name toe te schrijven aan studenten die na het behalen van een diploma in de Verenigde Staten op hun studentenvisum nog een periode blijven voor Optional Practical Training (OPT), de mogelijkheid werkervaring op te doen in je studierichting.

Ook voor Nederlanders is lichte groei (6,2%) in die categorie te zien, net als in het aantal non-degree Nederlanders dat naar de VS gaat voor studie, zonder het doel een diploma te behalen (13,9%), bijvoorbeeld voor een tussenjaar of zomercursus.

Het IIE rapporteert ook dat het aantal Amerikaanse studenten in Nederland in 2017 na een aantal jaren van forse groei nu nagenoeg gelijk blijft aan het aantal in 2016; ruim 3.400 Amerikaanse studenten kozen Nederland als studiebestemming vorig jaar. Nederland is een aantrekkelijke bestemming voor Amerikaanse studenten, met een breed aanbod goede Engelstalige studies en betaalbaar hoger onderwijs. Nederland is ook bestemmingsland in het Generation Study Abroad Program, dat dateert uit 2014 en zich tot doel stelt het aantal Amerikanen dat in het buitenland studeert voor het eind van dit decennium te verdubbelen en te diversificeren.