Fulbright ETA Program

Sinds 2017 kunnen alle Nederlandse scholen deelnemen aan het wereldwijde Fulbright English Teaching Assistant (ETA) Program. Dit programma selecteert voor elke deelnemende school een ambitieuze, net afgestudeerde onderwijsassistent uit de Verenigde Staten. Deze native speaker kan vervolgens worden ingezet om de praktische kennis van het Engels te vergroten en het Engelstalige onderwijs te bekrachtigen.

 

Hoe werkt het English Teaching Assistant Program?

 • Een ETA kan 20 tot 24 uur per week worden ingezet als onderwijsassistent.
 • Het programma staat open voor basisscholen, het voortgezet onderwijs, en mbo- en hbo-instellingen.
 • Alle onderwijsassistenten zijn universitair geschoold en kunnen naast het geven van Engels ook assisteren binnen hun eigen vak (bijvoorbeeld: STEM, muziek, sport).

 

Over de Teaching Assistants

Elk jaar komt er een grote hoeveelheid aanvragen binnen op het Institute of International Education in New York. Vanwege deze grote hoeveelheid aanmeldingen kan per kandidaat kritisch gekeken worden naar zaken als motivatie, kennis en ervaring, studieresultaten en onderwijservaring. Vervolgens selecteren wij uit deze lijst van gekwalificeerde onderwijsassistenten een aantal kandidaten die goed aansluiten op het profiel van de deelnemende scholen in Nederland. Uiteraard gaat dit in goed overleg met de scholen zelf. Hierdoor garanderen wij dat de onderwijsassistent bij u op school niet alleen deskundig is, maar dat hij of zij ook nog eens uitstekend in het team past.

 

Hoeveel kost deelname aan dit programma?

– Hele plaatsing: €16,000 per ETA, per school.

Dit wil zeggen dat de school 10 maanden lang beschikking over een ETA heeft. De ETA kan 20-24 uur per week worden ingezet als onderwijsassistent.

– Halve plaatsing: €10,000 per ETA, per school.

Dit wil zeggen dat twee scholen één ETA ‘delen’. Elke school betaalt €10,000 en heeft 10 maanden lang halve beschikking over een ETA. De ETA kan 10-12 uur per week worden ingezet als onderwijsassistent, voor een totaal aantal uren van 20-24 in het klaslokaal. Als u voor deze optie kiest is het de verantwoordelijkheid van de school om een tweede school in de buurt te werven waarmee de plaatsing van de ETA kan worden gedeeld.

Uw school aanmelden

 • Profiel van de school

  Hieronder vindt u algemene vragen over de school.
 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Contactinformatie

  Vul hieronder de gegevens in van verschillende aanspreekpunten voor ETA's op uw school.
 • Meer informatie

  De volgende vragen gaan over bijkomende zaken die van belang zijn bij het ontvangen van één of meerdere ETA('s).
 • Fulbright ETA

  Aan de hand van de volgende vragen willen wij een beeld krijgen van welke ETA bij uw instelling zou passen, daarom vragen wij u om na te denken over eigenschappen of vaardigheden die de ETA idealiter zou bezitten om optimaal te kunnen functioneren tijdens de uitwisseling.