Fulbright Specialist Program

Het is op dit moment niet mogelijk om aanvragen voor het Fulbright Specialist in te dienen: er zijn geen beurzen voor Nederland meer beschikbaar. Vanaf begin oktober 2023 zal het weer mogelijk zijn om beurzen aan te vragen voor bezoeken startend vanaf 1 januari 2024.

Het Fulbright Specialist programma is een programma waarbij u een Amerikaanse Fulbright Specialist kunt uitnodigen voor een bezoek van 2 tot 6 weken om te werken aan een specifiek project op uw instelling. Dit programma is speciaal bedoeld voor kortere bezoeken dan de traditionele semester beurzen. U kunt aangeven op welk vakgebied u graag iemand zou willen aanvragen, en welke specialisaties de gevraagde specialist dient te hebben. Het is zelfs mogelijk om een door u gewenste specialist bij naam te noemen in uw aanvraag, dit hoeft echter niet. Mocht u een specialist noemen die nog niet is goedgekeurd door Fulbright, dan dient deze persoon zich alsnog aan te melden als Fulbright Specialist. Ook kunt u, indien gewenst, contact opnemen met de Fulbright Commission om toegang te krijgen tot het overzicht van de Fulbright specialisten.

 

De Fulbright Specialist kunnen worden aangevraagd door de volgende soort instellingen:

  • Universiteiten
  • Overheidsinstellingen als bijvoorbeeld ministeries
  • Culturele Instellingen als bijvoorbeeld musea
  • NGO’s
  • Medische instellingen als universitaire ziekenhuizen of organisaties op het gebied van volksgezondheid

 

De volgende projecten of activiteiten komen bijvoorbeeld in aanmerking voor een Fulbright Specialist aanvraag:

 

  • Het geven van een seminar or workshop
  • Consultatie over personeelsontwikkeling
  • Het ontwikkelen van onderwijs curricula en materiaal
  • Doceren op Bachelor en Master niveau
  • Het uitvoeren van een needs assessment of evaluatie voor een programma of instelling.

 

Voor het doen van onderzoek voor projecten van de specialist of de gastinstelling, waaronder medisch onderzoek of projecten met patiëntencontact kunnen geen aanvragen worden ingediend.

De internationale reiskosten en een toelage aan de Fulbright Specialist worden door het programma gedekt. De gastinstelling wordt gevraagd om de kosten van het verblijf te dekken (huisvesting, maaltijden en lokale reiskosten).

U vindt uitgebreide informatie hier.

Hier staat zowel informatie voor Amerikaanse academici die Fulbright Specialist willen worden, als voor gastinstellingen die graag een Fulbright Specalist willen uitnodigen. Mocht u daarna nog vragen hebben, neemt u dan contact op met de Fulbright Commission.