Ons verhaal

De kans van je leven

De Stichting Fulbright Commission the Netherlands biedt getalenteerde studenten, wetenschappers en docenten uit Nederland en de Verenigde Staten de kans om in elkaars land te studeren, onderzoek te doen of les te geven. Dit doen we al sinds 1949. Onze programma’s komen voort uit Senator J. William Fulbright’s missie om wederzijds begrip tussen Amerikanen en de rest van de wereld te bevorderen via academische uitwisselingsprogramma’s. Sinds die tijd hebben duizenden studenten en academici aan een van onze programma’s deelgenomen. Alumni door de generaties heen beschrijven deze ervaring als een sleutelmoment in hun leven.

De naam Fulbright wordt wereldwijd geassocieerd met ambitie en kwaliteit. Fulbrighters, jong en oud, brengen overal ter wereld inspiratie en positieve veranderingen teweeg: tot onze alumni behoren onder andere 37 wereldleiders en 57 Nobelprijswinnaars. Nederland is hierin zeker geen uitzondering. Elk jaar verwelkomen wij bijzonder getalenteerde Amerikanen in Nederland, en bieden wij net zo getalenteerde Nederlandse studenten en wetenschappers de kans naar Amerika te gaan voor onderzoek, studie, of onderwijs. Onze missie blijft ook nu, zeventig jaar later, van groot belang.

We leven in een wereld met ongekend veel communicatiemogelijkheden, maar dat leidt niet vanzelfsprekend tot een diepgaand begrip tussen verschillende culturen. Een studieperiode in de Verenigde Staten en de vriendschappen die daarbij ontstaan, blijven zeker ook in deze tijd van onschatbare waarde.

De Fulbright Commission heeft een schat aan informatie, kennis en contacten voor iedereen die graag meer wil weten over het hoger onderwijs in Amerika. Naast de Fulbright beurzen voor studenten en wetenschappers biedt het Campus Scholarship Program Nederlandse scholieren de kans om een jaar lang vakken te volgen en het campusleven te ervaren aan een Amerikaanse universiteit, terwijl zij op hun beurt door hun internationale kijk op de wereld heel wat kunnen toevoegen aan discussies in het klaslokaal.

Wil jij ook in de Verenigde Staten studeren, of werk je bij een onderwijsinstelling en wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Wie weet kunnen wij je de kans van je leven bieden!

 

Onze geschiedenis

Het Fulbrightprogramma is vernoemd naar de Amerikaanse senator J. William Fulbright. Senator Fulbright verlangde na de Tweede Wereldoorlog naar een vreedzamere wereld. Hij dacht dat een persoonlijke kennismaking met andere culturen, en de vriendschappen die daarbij ontstaan, zouden leiden tot meer wederzijds begrip tussen verschillende landen. Meer wederzijds begrip, hoopte hij, zou in de toekomst oorlogen voorkomen. Dit wilde hij realiseren met een wereldwijd academisch uitwisselingsprogramma. Zijn plan vormde de aanleiding voor bilaterale verdragen tussen de VS en inmiddels 160 landen.

Het verdrag tussen de Verenigde Staten en Nederland, opgesteld in 1949, was het startsein voor één van de eerste Fulbrightprogramma’s ter wereld. In datzelfde jaar staken de allereerste Fulbrighters uit Nederland de Atlantische Oceaan over. In 1972 werd dit verdrag herzien in een nieuw bilateraal verdrag waarbij de Netherlands America Commission for Education Exchange, ook wel de “NACEE” werd opgericht. In 2004 veranderde onze naam naar Fulbright Center, en in 2019 heeft de NACEE zich opnieuw georganiseerd als de Stichting Fulbright Commission the Netherlands. Ongeacht de naam van de organisatie, is onze missie altijd gelijk gebleven.

In de afgelopen zeventig jaar hebben duizenden Amerikaanse en Nederlandse studenten, wetenschappers en docenten van de mogelijkheid gebruik gemaakt om in elkaars land te leren en te werken. Zelfs lang na thuiskomst heeft deze uitwisseling vaak nog een grote invloed op het leven en de carrière van de deelnemers.

Nu, in 2020, hebben we voor elke discipline een beurs. Zo zijn er beurzen voor kunstenaars en wetenschappers, filmmakers en wiskundigen, acteurs en dokters, MBA’s en MFA’s, PhD’s en MPA’s. Deelnemers komen uit alle regio’s van beide landen. Tot onze alumni behoren onder andere politici, auteurs, zakenmensen, musici en andere creatieve geesten.

Het Fulbright programma heeft zich in de loop van de geschiedenis op verschillende manieren ontwikkeld. Vandaag bieden wij een breed aanbod aan programma’s en geven wij advies over het hoger onderwijs in Amerika, en alles wat daarbij komt kijken. Onze missie om wederzijds begrip te creëren staat nog altijd centraal in onze programma’s.