Studeren in de Verenigde Staten is duur, maar er zit zeker verschil in de kosten van elke universiteit. Het is mogelijk om voor een betaalbaar bedrag in Amerika te studeren, maar ook dit vraagt om goed onderzoek. Het is daarbij belangrijk om vanaf het begin vast te stellen wat je budget is. Je budget is medebepalend voor de keuzemogelijkheden die je hebt, maar onthoud ook dat de collegegelden op de website van de universiteit vaak hoger liggen dan het bedrag dat je uiteindelijk gaat betalen – mits er beursmogelijkheden zijn.

Kosten van je studie

De totale kosten van een studie in de VS variëren sterk, afhankelijk van universiteit, locatie en studiebeurzen. Voor een studie aan een community college moet je gemiddeld moet je rekening houden met kosten tussen de $20,000 en $60,000 per studiejaar. Hieronder lees je meer over de gemiddelde kosten van een studie aan een community college. De daadwerkelijke kosten zullen per college verschillen.

Public community colleges
Een public community college wordt deels gefinancierd met belastingelden van de staat. Als internationale student ben je een non-resident en betaal je het hogere out-of-state tarief.

Private community colleges
Privé community colleges kunnen hogere collegegelden rekenen, maar bieden soms ook betere beursmogelijkheden voor internationale studenten. Ook hebben privé colleges vaker een campus waar je kunt wonen.

Op de website van de universiteit vind je meer informatie over de precieze kosten en beursmogelijkheden van ieder college.

Doorstuderen voor een bachelor
Wil je na het behalen van een associate’s degree doorstuderen in de VS? De kosten aan een community college kunnen aanzienlijk lager liggen dan de kosten van een bacheloropleiding aan een vierjarig college. Starten aan een community college kan daarom een goedkoper alternatief zijn. Bekijk ook de kosten voor een bacheloropleiding.

Kosten van de aanmelding

Houd er rekening mee dat je bij de aanmelding meteen al kosten maakt. Denk hierbij aan:

 • Engelse taaltest
  $50 tot $255 per test, plus eventuele verzendkosten voor de score reports.
 • Application fees*
  $20 tot $100 per universiteit

*Als je een beperkt budget hebt, is het soms mogelijk om een application fee waiver aan te vragen. Hiermee krijg je vrijstelling voor de inschrijfkosten voor universiteiten.

Reiskosten

Voorafgaand en tijdens je verblijf in de VS, krijg je te maken met reiskosten. De aanvraagkosten van je visum zijn eenmalig.

 • Aanvraag studentenvisum en SEVIS fee
  $380 – $510, afhankelijk van visumtype
 • Retour naar luchthaven in de VS
  $500 – $1,500 afhankelijk van bestemming
 • Dagelijkse reiskosten
  Als je op de campus woont zullen deze kosten minimaal zijn. Vaak is er openbaar vervoer op de campus. Woon je buiten de campus, overweeg dan een fiets. Autokosten zullen aanzienlijk hoger liggen.

Studiekosten

Hieronder vind je een schatting van de studiekosten per jaar. Het is niet mogelijk om absolute bedragen te geven, omdat de kosten per instelling en per regio sterk verschillen. Eventuele beurzen zijn niet in deze kosten opgenomen. Je uiteindelijke kosten zullen dus ook door je beursmogelijkheden bepaald worden.

 • Collegegeld
  $10,000 tot $40,000 per academisch jaar
 • Kosten voor gebruik van diensten (fees)
  $300 tot $1,500 per academisch jaar
 • Boeken en studiemateriaal
  $750 of meer per academisch jaar

Wil je een lijst van universiteiten bekijken op basis van de kosten? Via College Cost, een site van de Amerikaanse overheid, kun je colleges filteren op basis van het collegegeld.

Kamerhuur en maaltijden

Bij een aantal community colleges kun je als internationale student op de campus wonen. Vaak zijn dit privé colleges. Ga je liever naar een openbaar community college? Vaak moet je dan zelf je huisvesting regelen.

 • Kamerhuur en maaltijden (op de campus)
  $8,000 tot $15,000 per academisch jaar
 • Kamerhuur en maaltijden (buiten de campus)
  Kamerhuur: $6,000 tot $12,000 per jaar
  Maaltijden: $ 1,500 tot $3,500 per jaar*

*Studenten die niet op de campus wonen kunnen in sommige gevallen een tegoed voor maaltijden op de campus kopen.

Wil je weten wat de kosten van het levensonderhoud in verschillende steden en regio’s zijn? Via Numbeo kun je de ‘cost of living’ in verschillende steden onderling vergelijken.

Verzekeringen

Het is belangrijk een goede medische verzekering te hebben tijdens je verblijf in de VS. Soms kun je in Nederland verzekerd blijven. In andere gevallen moet je ook een Amerikaanse ziektekostenverzekering afsluiten.

 • Ziektekostenverzekering
  $300 tot $3,000 per jaar
 • Campus health clinic fee
  $150 tot $300 per jaar

Overig

Net als in Nederland zul je tijdens je verblijf geld uitgeven aan vakanties, uitstapjes, kleding en andere persoonlijke uitgaven.

 • Verblijf tijdens de vakanties
  $1,500 tot $3,000 per jaar
  De meeste campuses zijn in de vakanties gesloten. Je moet gedurende deze tijd voor alternatieve huisvesting zorgen.
 • Persoonlijke uitgaven
  $1,500 tot $3,000 per jaar