De kosten van een studie in de VS

Studeren in de Verenigde Staten is duur, maar er zit zeker verschil in de kosten van elke universiteit. Het is mogelijk om voor een betaalbaar bedrag in Amerika te studeren, maar ook dit vraagt om goed onderzoek. Het is daarbij belangrijk om vanaf het begin vast te stellen wat je budget is. Je budget is medebepalend voor de keuzemogelijkheden die je hebt, maar onthoud ook dat de collegegelden op de website van de universiteit vaak hoger liggen dan het bedrag dat je uiteindelijk gaat betalen – mits er beursmogelijkheden zijn.

Waarom verschillen de kosten zo?

Het grote verschil tussen de universiteiten wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de uiteenlopende collegegelden (tuition). Er is in de VS geen landelijke organisatie die de hoogte van het collegegeld vaststelt. Universiteiten en colleges zijn min of meer vrij dit zelf te bepalen. Het collegegeld aan staatsuniversiteiten is in het algemeen lager dan dat aan particuliere universiteiten, omdat staatsuniversiteiten gedeeltelijk gesubsidieerd worden door de overheden van de staten waarin zij gevestigd zijn. De subsidie die gegeven wordt, moet voornamelijk ten goede te komen aan inwoners van de staat. Daarom hanteren staatsinstellingen vaak twee tarieven voor collegegeld: één voor studenten uit de staat (in-state tuition) en één voor de overige studenten (out-of-state tuition). Dit laatste bedrag is altijd hoger, maar is vaak lager dan aan particuliere instellingen. Anderszijds zijn particuliere instellingen soms juist in staat om goede beurzen te bieden, waardoor de uiteindelijke kosten elkaar niet veel ontlopen.

Een tweede factor die de grote verschillen in kosten bepaalt, is de locatie van de universiteit. De kosten van levensonderhoud verschillen per regio: wonen in het noordoosten of aan de westkust van de Verenigde Staten is bijvoorbeeld duurder dan in de staten in het midden van het land. Daarnaast geldt dat het levensonderhoud aan landelijk gelegen universiteiten in het algemeen aanzienlijk goedkoper is dan dat aan een universiteit in een grote stad.

Kosten van je studie

De totale kosten van een studie in de VS variëren sterk, afhankelijk van universiteit, locatie en studiebeurzen. Voor een volledige bachelorstudie moet je gemiddeld moet je rekening houden met kosten tussen de $20,000 en $60,000 per studiejaar. In zeldzame gevallen komen zeer getalenteerde studenten in aanmerking voor een volledige studiebeurs.

Kosten van de aanmelding

Houd er rekening mee dat je bij de aanmelding meteen al kosten maakt. Denk hierbij aan:

 • Toelatingstesten zoals de TOEFL, en SAT of ACT
  $50 tot $255 per test, plus eventuele verzendkosten voor de score reports.
 • Application fees*
  $50 tot $100 per universiteit

*Als je een beperkt budget hebt, is het soms mogelijk om een application fee waiver aan te vragen. Hiermee krijg je vrijstelling voor de inschrijfkosten voor universiteiten.

Reiskosten

Voorafgaand en tijdens je verblijf in de VS, krijg je te maken met reiskosten. De aanvraagkosten van je visum zijn eenmalig.

 • Aanvraag studentenvisum en SEVIS fee
  $380 – $510, afhankelijk van visumtype
 • Retour naar luchthaven in de VS
  $500 – $1,500 afhankelijk van bestemming
 • Dagelijkse reiskosten
  Als je op de campus woont zullen deze kosten minimaal zijn. Vaak is er openbaar vervoer op de campus. Woon je buiten de campus, overweeg dan een fiets. Autokosten zullen aanzienlijk hoger liggen.

Studiekosten

Hieronder vind je een schatting van de studiekosten per jaar. Het is niet mogelijk om absolute bedragen te geven, omdat de kosten per instelling en per regio sterk verschillen. Eventuele beurzen zijn niet in deze kosten opgenomen. Je uiteindelijke kosten zullen dus ook door je beursmogelijkheden bepaald worden.

 • Collegegeld
  $10,000 tot $65,000 per academisch jaar
 • Kosten voor gebruik van diensten (fees)
  $300 tot $1,500 per academisch jaar
 • Boeken en studiemateriaal
  $750 of meer per academisch jaar

Wil je een lijst van universiteiten bekijken op basis van de kosten? Via College Cost, een site van de Amerikaanse overheid, kun je colleges filteren op basis van het collegegeld.

Kamerhuur en maaltijden

Meestal huur je een kamer op de campus, voor eerstejaars studenten is dit vaak zelfs verplicht. Daar kun je ook een meal plan kopen. Wil je buiten de campus wonen? Dan moet je vaak rekening houden met hogere kosten.

 • Kamerhuur en maaltijden (op de campus)
  $8,000 tot $15,000 per academisch jaar
 • Kamerhuur en maaltijden (buiten de campus)
  Kamerhuur: $6,000 tot $12,000 per jaar
  Maaltijden: $ 1,500 tot $3,500 per jaar*

*Studenten die niet op de campus wonen, kunnen desgewenst een tegoed voor maaltijden op de campus kopen.

Wil je weten wat de kosten van het levensonderhoud in verschillende steden en regio’s zijn? Via Numbeo kun je de ‘cost of living’ in verschillende steden onderling vergelijken.

Verzekeringen

Het is belangrijk een goede medische verzekering te hebben tijdens je verblijf in de VS. Soms kun je in Nederland verzekerd blijven. In andere gevallen moet je ook een Amerikaanse ziektekostenverzekering afsluiten.

 • Ziektekostenverzekering
  $300 tot $3,000 per jaar
 • Campus health clinic fee
  $150 tot $300 per jaar

Overig

Net als in Nederland zul je tijdens je verblijf geld uitgeven aan vakanties, uitstapjes, kleding en andere persoonlijke uitgaven.

 • Verblijf tijdens de vakanties
  $1,500 tot $3,000 per jaar
  De meeste campuses zijn in de vakanties gesloten. Je moet gedurende deze tijd voor alternatieve huisvesting zorgen.
 • Persoonlijke uitgaven
  $1,500 tot $3,000 per jaar