Wetenschappers

Het Fulbright-programma opent deuren naar Amerikaanse universiteiten. Er zijn beurzen voor masterstudie-studenten, promovendi en wetenschappers die les willen geven.

Het Fulbright-programma is vernoemd naar de Amerikaanse senator J. William Fulbright. In 1946, dus vlak na de Tweede Wereldoorlog, stelde hij voor om van de opbrengst van de verkoop van oorlogsmaterieel een wereldwijd uitwisselingsprogramma te financieren. Hij wilde daarmee wederzijds begrip kweken tussen Amerikanen en andere nationaliteiten.

Het Fulbright-programma is gebaseerd op een bilateraal verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten. Beide overheden financieren het programma voor een deel. Voor een belangrijk ander deel worden de beurzen gefinancierd uit bijdragen van donoren en sponsors.

Het Fulbright-programma is een wereldwijd programma voor bilaterale uitwisseling tussen de VS en meer dan 160 landen. De Amerikaanse organisatie die het programma uitvoert voor Amerikaanse studenten is het Institute of International Education (IIE). Het IIE is daarmee een van de belangrijkste partnerorganisaties van de Fulbright Commission. Voor de promovendi en de scholars wordt samengewerkt met de Council for the International Exchange of Scholars (CIES). Belangrijke sponsoren zijn onder andere de Netherland – America Foundation en de Holland America Friendship Foundation.

 

Informatie over de aanmeldingsprocedure kunt u hier vinden.