Onderzoek je mogelijkheden

Heb je eenmaal besloten dat je een master of PhD opleiding in de VS wilt gaan doen? Het vinden van een passende universiteit is een intensief, leuk en vaak verrassend proces. Met bijna 1.500 instellingen zijn er veel verschillende opties. Daarnaast bestaan er grote verschillen tussen de universiteiten onderling. Het doen van goed onderzoek kost zeker tijd, maar zal je veel opleveren. De informatie in de volgende pagina’s is bedoeld om je in dit proces op weg te helpen.

Tips:
  • Amerikaanse universiteiten hanteren ieder eigen toelatingseisen. De toelatingseisen kunnen per faculteit verschillen. Zo kan het zijn dat verschillende faculteiten aan één instelling verschillende toelatingseisen hanteren.
  • Het vinden van een passende universiteit is een hele onderneming. Stel je tijdens je onderzoek naar verschillende universiteiten open op en kijk ook voorbij het rijtje met bekende namen.
  • Realiseer je dat het behalen van een Amerikaans diploma geen garantie biedt op het krijgen van een baan en verblijfsvergunning in de VS. Als je studie en verblijf bekostigd worden door, onder andere, de Nederlandse en Amerikaanse overheid beschikbare middelen (zoals een Fulbright beurs) dan krijg je een J-1 visum met de verplichting om na afronding van je studie eerst twee jaar in Nederland door te brengen(two-year home requirement). Denk dus goed na waarom je een opleiding in de VS wilt gaan doen.
  • Wil je een opleiding op het gebied van rechten, geneeskunde of business gaan doen? Deze opleidingen verschillen wezenlijk van de opleidingen in Nederland. Bekijk de informatie over rechten, geneeskunde, business en MBA-opleidingen voor specifieke informatie.