Stap 1: Soorten masteropleidingen

Zet eerst op een rijtje wat je precies uit je tijd in Amerika wilt halen. Aan de hand daarvan bepaal je welke opleiding het beste bij je past. De meer dan 1.500 graduate schools in de VS zijn niet allemaal hetzelfde. Zo zijn er verschillende soorten universiteiten die elke hun eigen masterstudies aanbieden en andere verwachtingen van hun studenten hebben. Er zijn heel veel verschillende instellingen en diploma mogelijkheden. Er zijn universiteiten die alleen masteropleidingen aanbieden, universiteiten die zich op een beperkt aantal PhD programma’s richten, en grote onderzoeksinstellingen waar uit een breed aanbod van zowel master’s als ook PhD programma’s gekozen kan worden.

Masteropleiding

Een Amerikaans masterdiploma is vergelijkbaar met een Nederlands masterdiploma. Een masteropleiding in de VS duurt minimaal één jaar, maar meestal langer. Afhankelijk van de opleiding moet je rekening houden met een tijdsduur van anderhalf tot drie jaar. Je stelt zelf je studieprogramma samen door vakken (courses) en werkgroepen (seminars) te kiezen binnen je vakgebied en binnen daaraan verwante studierichtingen. Het kan ook voorkomen dat je hele studieprogramma al vast staat.

Er zijn in de VS verschillende soorten masteropleidingen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen masteropleidingen die als voorbereiding dienen voor het uitoefenen van een beroep – de professional master – en de meer algemeen vormende opleidingen, de academische master.

 

Beroepsgerichte master

Beroepsgerichte masteropleidingen leiden tot titels waar de specialisatie in de naam verwerkt is. Beroepsgerichte opleidingen bereiden voor tot de uitoefening van een bepaald beroep. Beroepsgerichte opleidingen worden vrijwel nooit met een scriptie afgesloten. De meeste opleidingen worden afgesloten met een examen of een andere proeve van bekwaamheid. De vereisten verschillen per instelling en per vakgebied.

Voorbeelden van professionele masteropleidingen zijn:

  • Master of architecture (MArch)
  • Master of Business Administration (MBA/Executive MBA)
  • Master of Fine Arts (MFA)
  • Master of Education (MEd)
  • Master of Public Administration and Public Policy (MPA/MPP)
  • Master of Public Health (MPH)
  • Master of Social Work (MSW)

Sommige professionele masteropleidingen, zoals de MBA en de MEd, duren een jaar. Andere opleidingen duren twee jaar.

 

Academische masteropleidingen

De academische masteropleidingen dienen in veel gevallen als voorbereiding op verdere studie (bijvoorbeeld een PhD) of als voorbereiding op lesgeven. Deze academische opleidingen leiden tot de titel Master of Arts (MA) of Master of Science (MS). Academische masteropleidingen duren meestal twee jaar en worden met een scriptie afgesloten.

Anders dan in Nederland is het in de VS niet altijd noodzakelijk om een apart masterdiploma te behalen voordat je aan een PhD programma begint. Je kunt je ook direct aanmelden bij een PhD opleiding. De eerste twee jaren van een PhD programma zijn vergelijkbaar met een masteropleiding. Ben je al in bezit van een masterdiploma in het vakgebied waarin je wilt promoveren? Dan kan het voorkomen dat je gedeeltelijk vrijgesteld wordt van de verplichting om vakken te volgen.

 

Doctor of Philosophy (PhD)

Een Amerikaanse PhD titel is vergelijkbaar met de Nederlandse doctorstitel. De toegang tot PhD programma’s is zeer selectief. Voor de bètawetenschappen en de technische studierichtingen geldt in het algemeen een studieduur van vier tot zes jaar na het behalen van je bachelordiploma. De studieduur voor de alfawetenschappen is meestal langer.

De eerste twee jaren van een PhD opleiding zijn in veel opzichten gelijk aan een masteropleiding. Je bent verplicht om vakken en werkgroepen te volgen. Deze fase wordt afgesloten met een examen dat dient als bewijs dat je voldoende inzicht en kennis bezit voor een carrière in de wetenschap. Na het afleggen van de examens kan begonnen worden met het promotieonderzoek. De onderzoeksprojecten worden in nauw overleg met de studiebegeleider ontwikkeld. In de technische en bètawetenschappen maakt het onderzoek meestal deel uit van een groter onderzoeksproject dat onder de verantwoordelijkheid valt van de studiebegeleider. Als student voer je óf zelfstandig onderzoek uit óf ben je lid van een onderzoeksgroep. In de alfawetenschappen kies je in het algemeen een onderzoeksproject dat binnen de interessesfeer ligt van de begeleider en dat je vervolgens zonder medewerking van anderen uitvoert. De onderzoeksprojecten dienen te resulteren in een dissertatie, die verdedigd moet worden tegenover vakgenoten.

 

Overige doctorsgraden

Naast de PhD graad zijn er nog een aantal andere doctorsgraden: bijvoorbeeld Doctor of Education (EdD), Doctor of Business Administration (DBA) of Doctor of Social Work (DSW). Het onderzoek in het kader van deze opleidingen zal gericht zijn op beroepsaangelegenheden en niet zo zeer op kennisvorming zoals bij de PhD opleidingen.

 

Openbare en particuliere scholen


Je kunt voor een master opleiding bij zowel een particuliere instellingen (private universities) als openbare instellingen (public universities) terecht. De openbare universiteiten worden gefinancierd door de stad, de regio, of de staat waarin ze zich bevinden. Studenten uit deze gebieden betalen weinig collegegeld omdat zij al jarenlang lokale belastingen hebben betaald. Studenten uit andere regio’s hebben geen lokale belastingen betaald waardoor hun collegegeld hoger is. Dit geldt dus ook voor buitenlandse studenten. De particuliere universiteiten zijn meestal duurder dan de openbare universiteiten. Het collegegeld is voor studenten van binnen en buiten de regio gelijk en ze zijn vaak kleiner dan de openbare universiteiten.

 

Specialist Institutions

Een aantal universiteiten zijn gespecialiseerd in specifieke vakgebieden. Denk aan technische opleidingen (engineering, technology en computer science), maar ook opleidingen in de kunsten, zoals performing arts en art and design schools. Deze opleidingen hebben specifieke toelatingseisen.