Geneeskunde

In de Verenigde Staten is de opbouw van de geneeskundeopleiding anders dan in Nederland. Amerikaanse studenten kunnen niet direct na de middelbare school met een geneeskunde studie starten. Als toekomstig geneeskunde student moet je eerst een vierjarig pre-med programma volgen aan een college of universiteit. Na het behalen van een bachelordiploma in pre-med gaan studenten naar medical school. Deze opleiding duurt vier jaar en wordt afgesloten met een MD (Medical Doctor) diploma. Daarna doen studenten nog drie tot zeven jaar praktijkervaring op tijdens (onderzoeks)stages in ziekenhuizen.

Medical School in de VS

Als Nederlandse student moet je je er bewust van zijn dat toelating tot Amerikaanse medical schools extreem competitief is. Buitenlandse studenten die geen Amerikaans bachelordiploma in pre-med behaald hebben, worden slechts bij zeer hoge uitzondering toegelaten tot een medical school. Het toelatingspercentage voor internationale studenten is ongeveer 5%. Je toelatingskansen nemen toe als je een Amerikaanse verblijfsvergunning (green card) hebt en je bachelordiploma in de VS behaald hebt. Daarnaast moet je je realiseren dat je met een Amerikaans MD diploma niet zomaar in Nederland kunt werken en dat het behalen van een Amerikaans diploma geen garanties op een Amerikaanse werkvergunning geeft. Het is sterk af te raden om een MD diploma te behalen als je niet al een Amerikaanse verblijfsvergunning hebt.

Tips:
  • Amerikaanse medical schools hebben vrijwel geen beursmogelijkheden of leningen voor buitenlandse studenten. Begin op tijd met het onderzoeken van de financieringsmogelijkheden. De gemiddelde collegegelden aan een openbare medical school zijn $30,000 per jaar voor out-of-state studenten. Aan een particuliere universiteit zijn de gemiddelde kosten voor collegegeld $50,000 per jaar. Daarbij komen nog de kosten voor je levensonderhoud, meestal tussen de $10,000 en $15,000 per jaar. Een geneeskunde opleiding in de VS kan dus al gauw $250,000 kosten. Heb je de Amerikaanse nationaliteit? Dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor een lening van de Amerikaanse overheid. Internationale studenten komen niet in aanmerking voor Amerikaanse leningen.
  • Transfer students worden slechts bij hoge uitzondering toegelaten tot een Amerikaanse Medical School. Wil je meer weten over de mogelijkheden? De Educational Commission for Foreign Medical Graduates biedt meer informatie.

Coschappen in de VS

Als je geneeskunde in Nederland studeert kun je een periode praktijkervaring opdoen in de VS. Veel Amerikaanse medical schools bieden internationale studenten de mogelijkheid om bij hen praktijkervaring op te doen door middel van een clinical clerkship. Deze clerkships dienen niet ter vervanging van je coschappen, die in Nederland voltooid moeten worden. Veel studenten doen een periode praktijkervaring op in de VS om extra ervaring op te doen. Daarnaast kan het doen van een clerkship in de VS handig zijn als je later een residency (specialisatie) in de VS wilt doen. Je kunt één of meerdere clerkships van drie maanden volgen. Om in aanmerking te komen voor toelating moet je ingeschreven staan bij een geneeskundeopleiding die is opgenomen in de World Directory of Medical Schools. Daarnaast dien je een aansprakelijkheidsverzekering (malpractice and liability insurance) te hebben. Het is vaak niet nodig om een toelatingsexamen af te leggen, hoewel het handig kan zijn om de USMLE step 1 afgelegd te hebben.

Tips:
  • Amerikaanse universiteiten bieden hun eigen studenten zowel verplichte stages (core clerkships) als niet-verplichte stages (elective clerkships) aan. Voor internationale studenten is de kans groter om te worden toegelaten tot een elective clerkship, dan tot een van de core clerkships waarbij de Amerikaanse universiteit vaak voorrang zal geven aan de eigen studenten.
  • Als internationale student heb je een grotere kans te worden toegelaten bij een private medical school dan bij een staatsuniversiteit.
  • Veel Nederlandse studenten weten een stage in de VS te regelen via het netwerk van hun Nederlandse professoren. Soms hebben Nederlandse universiteiten ook uitwisselingsovereenkomsten met Amerikaanse instellingen. Het international office van je Nederlandse universiteit kan hier meer informatie over geven. Daarnaast biedt de International Federation of Medical Student’s Association informatie over uitwisselingsmogelijkheden.

Specialisatie in de VS

Wil je als Nederlandse basisarts een specialisatie in de VS gaan doen, dan kun je in aanmerking komen voor een medical residency training of fellowship program. Een fellowship program legt meer nadruk op (laboratorium)onderzoek en lesgeven dan een medical residency in een ziekenhuis. Lees ‘als medisch onderzoeker in de VS werken’ later op deze pagina voor meer informatie over fellowships.

 

Medical residency

De duur van een medical residency verschilt per specialisatie, en ligt over het algemeen tussen de drie en zeven jaar. Om in aanmerking te komen voor een medical residency in de VS dien je een standaard ECFMG Certificaat behaald te hebben. Een ECFMG Certificaat wordt verstrekt na het behalen van de USMLE examens (Step 1, Step 2 CK (Clinical Knowledge) en Step 2 CS (Clinical Skills). Een ECFMG Certificaat biedt geen garantie op plaatsing bij een residency of fellowship programma. Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk contact op te nemen met residency programs om informatie in te winnen over de toelatingsvoorwaarden.

Een residency programma vinden

De American Medical Association (AMA) heeft een database met contactgegevens van Amerikaanse residency programs, FREIDA online. De database is doorzoekbaar op specialisatie, regio, en toelatingsvoorwaarden en biedt vaak meer informatie over het aantal beschikbare plaatsen, financiering, en dergelijke.

 

Financiering

De adressen en telefoonnummers van geaccrediteerde programma’s is te vinden in de Graduate Medical Education Directory. Dit boek is in te zien bij de Fulbright Commission. Neem contact op voor een afspraak.

 

Aanmelden

Veel aanmeldingen verlopen via een online aanmeldsysteem, de Electronic Residency Application Service (ERAS). Documenten zoals referentiebrieven, cijferlijsten en USMLE testscores worden via dit aanmeldsysteem ingediend bij de residency program directors.

Het is belangrijk om ook een aanmelding in te dienen bij het National Residency Matching Program (NRMP). Veel ziekenhuizen nemen alleen kandidaten aan die in dit programma participeren. De NRMP is geen gecentraliseerde aanmeldingsservice, maar een matchingsysteem voor kandidaten en ziekenhuizen waarbij op voorkeuren van beide partijen gematcht kan worden. Kandidaten kunnen tot 20 voorkeuren opgeven.

De toelating tot Amerikaanse medical residency programs is erg competitief en er is geen plaatsingsgarantie. Ongeveer de helft van de kandidaten met een buitenlands diploma wordt via de NRMP met een Amerikaans ziekenhuis gematcht. Kandidaten die geen plaats hebben gekregen in het matchingsproces kunnen na maart solliciteren op overgebleven plaatsen. Dit betekent wel dat je opnieuw naar de VS moet reizen voor een interview.

Tips:
  • Neem al voordat je je voorkeuren opgeeft contact op met de programma’s. Niet alle medical residency programma’s accepteren kandidaten met buitenlandse diploma’s.
  • Het is verstandig om de ziekenhuizen van je voorkeur persoonlijk te bezoeken voor een interview. Interviews vinden plaats tussen augustus en oktober voorafgaand aan het jaar waarin je wilt starten met het National Residency Matching Program. Zonder persoonlijke kennismaking is de kans klein dat een ziekenhuis je op hun ranking list binnen het NRMP programma plaatst.
  • Het is verstandig om, naast de programma’s van je eerste voorkeur, verschillende aanmeldingen in te dienen bij de zogenaamde flexible programs of bij een family practice, waar de toelating minder competitief is. Anders dan specialistische programma’s duurt een flexible program duurt een jaar, waarna je vervolgens verder kunt gaan met je specialisatie. Hoewel je hiermee feitelijk een jaar verliest heb je via een flexible program een grotere kans op plaatsing.

De meeste medical residency programma’s starten in juli. Aanmelden kan tussen september en maart. In maart worden de matches bekend gemaakt. Je dient alle ECFMG certificaten voorafgaand aan de interviewfase behaald te hebben. Je kunt de examens het beste een jaar van tevoren afleggen. Meer informatie is te verkrijgen via NRMP.

 

Als arts in de VS werken

Afgezien van het werken in een medical residency program is het oprichten van een eigen praktijk in de VS meestal niet toegestaan. Buitenlandse artsen die hun specialisatie in de VS hebben afgerond moeten, volgens de J-1 visumvoorwaarden, voor een minimale periode van 2 jaar naar het thuisland terugkeren.

 

Een Amerikaanse medische licentie wordt per staat verstrekt, door de desbetreffende State Medical Boards. Iedere medical board heeft eigen voorwaarden, regels en examens. De meeste State Medical Boards vereisen een afgeronde Amerikaanse medical residency van een aantal jaren en een USMLE Step 3 examen. Voor vragen over medische licenties kun je contact opnemen met de individuele state medical boards. De adressen van deze instanties zijn te vinden via de Federation of State Medical Boards.

 

Als medisch onderzoeker in de VS werken

Artsen die een periode onderzoek aan een Amerikaanse universiteit willen doen hoeven daarvoor niet noodzakelijkerwijs de USMLE af te leggen. Het is belangrijk om uit te vinden welke universiteiten goed aangeschreven staan op jouw vakgebied. Meer informatie over het vinden van een onderzoeksplaats vind je bij “het vinden van een onderzoeksplaats in de VS” Daarnaast biedt de International Federation of Medical Student’s Associations informatie over onderzoeksplaatsen.

Tip:
  • Als medische onderzoeker kun je in aanmerking komen voor beurzen van Amerikaanse universiteiten en beurzen van andere fondsen, waaronder de Fulbright beurs.
  • Wees je er van bewust dat de two-year home requirement van toepassing kan zijn op Nederlandse basisartsen die een specialisatie of residency in de VS doen die valt onder sponsorship van de ECFMG. Internationale (basis)-artsen die naar de VS komen voor onderzoek of onderwijs geven vallen niet automatisch onder de two-year requirement.

Masteropleiding

Het is binnen bepaalde vakgebieden mogelijk om met een Nederlands geneeskunde diploma een tweede masteropleiding in de VS te doen. Voorbeelden zijn public health en basiswetenschappen als fysiologie en anatomie. Voor studies waarbij er geen contact is met patiënten is het afleggen van de USMLE niet verplicht. Wel kan het zijn dat je de GRE moet afleggen. Zie ook de informatie over toelatingstesten.