Toelatingseisen voor een bacheloropleiding

Het is lastig om het Amerikaanse beoordelingssysteem één op één te vergelijken met Nederland. Amerikaanse universiteiten hanteren een holistisch toelatingsbeleid. Dat betekent dat de toelatingscommissie het gehele plaatje bekijkt. Ze bekijken niet alleen je cijfers en scores op toelatingstesten, maar ook jouw interesses en bezigheden spelen een rol bij de toelating. Een Amerikaanse universiteit vindt het belangrijk dat je je ook op persoonlijk vlak hebt ontwikkeld en dat je maatschappelijke betrokkenheid toont, bijvoorbeeld door middel van vrijwilligerswerk, extracurriculaire activiteiten, en het ontwikkelen van je talenten.

Iedere universiteit heeft zo zijn eigen toelatingseisen, deadlines en formulieren. Omdat toelating meestal selectief is, is het verstandig om je niet bij één maar bij meerdere scholen aan te melden. Op de websites van de universiteiten vind je een overzicht van de toelatingseisen en alle benodigde documenten. Kijk bij admissions of prospective students en volg de informatie voor internationale studenten. Onthoud dat iedere instelling eigen criteria stelt aan cijfers, testscores en je profiel. Daarnaast kan ook de nadruk op de criteria per instellingen verschillen. Zo hecht de ene universiteit meer waarde aan je cijfergemiddelde en testscores, terwijl de andere universiteit meer let op de persoonlijke ontwikkeling die je tot nu toe hebt doorgemaakt en je toekomstdoelen.

Over het algemeen worden aanmeldingen van studenten beoordeeld op basis van verschillende criteria.

Vooropleiding

Studenten uit andere landen die zich aanmelden voor een undergraduate opleiding, moeten een diploma hebben dat gelijk staat aan een Amerikaans high school diploma. Voor studenten uit Nederland is de toelatingseis minimaal een havo-, vwo- of mbo-diploma. Een Internationaal Baccalaureaat diploma (IB) volstaat ook.

 

Academische vaardigheden

De meer selectieve universiteiten zullen ook een inschatting willen maken van je academische vaardigheden. Een methode die hiervoor gebruikt wordt is het bekijken van je cijfers en scores op de toelatingstesten (SAT/ACT). Het is van belang om je goed voor te bereiden op deze testen en ze eventueel meerdere malen af te leggen. Op de website van de universiteit staat vaak wat de gemiddelde cijfers (GPA’s) en SAT/ACT scores van toegelaten eerstejaars studenten zijn. Hoe sterker jouw academisch profiel is ten opzichte van dit profiel, hoe beter je kansen op toelating en academische beurzen.

Good fit

De academische voorwaarden verschillen per universiteit, maar een universiteit zal uiteindelijk ook op zoek zijn naar een goede match. Universiteiten kijken dus zelden alleen naar cijfers en testscores. Amerikaanse universiteiten vinden het ook belangrijk dat hun studenten sociaal en maatschappelijk betrokken zijn en wil dit graag in jouw aanmelding terugzien. Soms heeft een universiteit een korte omschrijving van het type student dat ze zoeken en de waarden die zij als instelling willen uitdragen. De toelatingscommissie wil in je aanmelding graag zien dat jij ook in dit opzicht bij de universiteit past. Zoek bijvoorbeeld naar een mission statement of student profile op de website van de universiteit. Met deze informatie kun je bepalen of jouw achtergrond, activiteiten en carrièredoelen in dit profiel passen en kun je ervoor zorgen dat je aanmelding dit ook benadrukt.

De toelatingscommissie vindt het belangrijk om uit jouw aanmelding de indruk te krijgen dat je in academisch en sociaal opzicht succesvol zal zijn op de campus. Krijgen zij uit je aanmelding de indruk dat je gemotiveerd bent en gebruik zult maken van de verschillende academische en sociale mogelijkheden die de campus biedt? Draag je bij aan de diversiteit van de campus doordat je bijvoorbeeld een andere achtergrond of ander perspectief meebrengt? Ook dit zijn vragen die een universiteit bij het bekijken van je aanmelding zal stellen.

Een good fit kun je aantonen door je motivatie in je essay en het overzicht van jouw activiteiten.

Voorbeelden van activiteiten die je kunt noemen zijn:

 • Bijbaantjes
 • Vrijwilligerswerk
 • Zorgen voor familieleden
 • Sporten
 • Schoolclubs
 • Interesse in de kunsten
 • Hobby’s

Let op dat kwaliteit vaak boven kwantiteit gaat. Het is niet noodzakelijk om heel veel activiteiten te noemen. De universiteit heeft meer belangstelling voor hobby’s en activiteiten waar jij zelf een passie voor hebt, dan een lange lijst van losse activiteiten van één dag.

Demonstrated interest

Bij het beoordelen van de aanmelding speelt ook jouw motivatie een rol. Stel een universiteit moet kiezen tussen twee even gekwalificeerde kandidaten. Dan kan het helpen als één van de kandidaten veel belangstelling getoond heeft door serieuze vragen te stellen en regelmatig interactie te tonen. Een universiteit wil uiteindelijk graag dat toegelaten studenten ook voor hen kiezen.

Heb je een droomschool op het oog? Dan is het belangrijk om de universiteit te laten weten dat je geïntereseerd bent. Demonstrated interest kun je op verschillende manieren aantonen

 • Kom in contact met admission officers via webinars of evenementen als College Fairs
 • Volg de universiteit op social media
 • Schrijf je in voor mailinglists van de universiteit
 • Heb je serieuze vragen over de aanmelding? Benader de universiteit gerust per e-mail.
 • Heb je na het indienen van de aanmelding een belangrijke update, omdat je bijvoorbeeld een mooi doel behaald hebt? Je kunt de universiteit altijd per e-mail een update sturen. Ook dit toont interesse.

Let er wel op dat je berichten en vragen echt van toegevoegde waarde zijn. De universiteit regelmatig mailen met nutteloze vragen zal juist averechts werken.