Beslissingen

Als je aanmelding eenmaal compleet is, is het wachten op de toelatingsbeslissingen. Het duurt meestal twee tot drie maanden voordat je iets van de universiteit hoort. Er zijn drie soorten beslissingen:

Toelating

Ben je toegelaten? Gefeliciteerd! De universiteit zal je meer informatie sturen over hoe je de toelating kunt accepteren en wat je daarvoor moet doen. Meestal ontvang je met je toelatingsbericht ook verdere informatie over financiële steun van de universiteit.  Je hoeft het aanbod van de universiteit niet meteen te accepteren of af te wijzen, tenzij je een Early Decision aanmelding hebt ingediend. Over het algemeen heb je tot 1 mei de tijd om je beslissing te maken. Dit is de National Reply Date in de VS.

Als je besluit om een toelating niet te accepteren, stuur je de universiteit tijdig een beleefd berichtje. Het is voor een universiteit ook fijn om te weten dat je niet komt. Bovendien maak je daarmee weer ruimte voor scholieren die op de wachtlijst geplaatst zijn. Moet je na de toelating de start van je studie door omstandigheden een jaar uitstellen? Je kunt om een deferral vragen, een uitstel van je studieaanvang. Vraag de universiteit zo snel mogelijk om advies. Niet iedere universiteit zal een deferral toekennen en in sommige gevallen moet je het jaar daarop opnieuw toelating doen.

 

Wachtlijst

Als je op de wachtlijst komt te staan, betekent dat dat je aan alle toelatingseisen voldoet, maar dat er sterkere kandidaten waren die voorrang krijgen. Er is nog een kans dat je uiteindelijk zal worden toegelaten. Als een al toegelaten kandidaat voor een andere universiteit kiest, zal de universiteit de wachtlijst opnieuw bekijken. Als je bij je favoriete universiteit op een wachtlijst geplaatst wordt, kan het verstandig zijn hen te laten weten dat je het aanbod zeker zal accepteren als je alsnog wordt toegelaten. Ook kun je hen op de hoogte houden van nieuwe informatie, zoals nieuwe academische prestaties en certificaten.

 

Afwijzing

Een afwijzing is definitief. Neem een afwijzing niet te persoonlijk op. Een selectiecommissie heeft slechts een paar plaatsen beschikbaar voor honderden getalenteerde en gemotiveerde studenten. Dat is geen eenvoudige taak. Stuur een beleefd bericht aan de universiteit waarin je hen bedankt voor het bekijken van je aanmelding. Wie weet wil je in de toekomst nog een aanmelding indienen, bijvoorbeeld als transfer student of voor je masteropleiding.