Rechten in de VS

In de Verenigde Staten is de opbouw van de studie rechten anders dan in Nederland. Na de middelbare school moet je als toekomstige rechtenstudent eerst een vierjarig pre-law programma volgen aan een college of universiteit. Veel studenten kiezen daarbij als hoofdvak Engels, geschiedenis, politicologie of journalistiek. Na het behalen van een bachelordiploma in pre-law, gaan studenten naar Law School. Deze opleiding duurt drie jaar en wordt afgesloten met een JD (Juris Doctor) diploma, die vergelijkbaar is met de Nederlandse Meester in de Rechten titel. Meteen na het behalen van de JD graad mag de lawyer deelnemen aan een American State Bar Examination. Pas als dit examen met goed gevolg is afgelegd, is men klaar met de juridische opleiding.

Mogelijkheden voor niet-Amerikaanse studenten

Buitenlandse studenten die geen Amerikaans bachelordiploma in pre-law behaald hebben, worden slechts bij zeer hoge uitzondering toegelaten tot een JD-opleiding (d.w.z. tot de basisstudie rechten) op een Amerikaanse Law School. Na voltooiing van een rechtenopleiding in eigen land, is het wel mogelijk om een graduate law programma te volgen: bijvoorbeeld een Master of Laws (LLM) programma.

Master of Laws (LLM)

Het master of laws programma is een graduate opleiding van negen maanden. Amerikanen kunnen hier na hun JD-opleiding voor inschrijven, en buitenlandse studenten na afronding van een rechtenstudie in eigen land. Op een aantal universiteiten is toelating tot het LLM programma alleen mogelijk voor afgestudeerden in het Anglo-Amerikaanse rechtssysteem (common law lawyers). De meeste universiteiten laten echter ook afgestudeerden in andere rechtssystemen toe, zoals het civil law systeem in Nederland.

Behalve algemene LLM programma’s bestaan er ook hele gespecialiseerde, bijvoorbeeld in Corporate Law, Taxation, Intellectual Property of International Law. De inhoud van het LLM programma verschilt per universiteit. Sommige universiteiten eisen een strikte naleving van het officiële studieprogramma, andere bieden een grote vrijheid in het samenstellen van het studieprogramma. Het kan een nadeel zijn dat je basiskennis mist van het Amerikaanse rechtsysteem als je met een LLM programma begint. Het is echter vaak mogelijk of zelfs verplicht om deze lacune op te vullen door het volgen van speciale oriëntatieprogramma’s die aangeboden worden voorafgaand aan het officiële LLM programma, of door het volgen van één of meer cursussen Amerikaans recht tijdens het LLM programma.

Master of Comparative Law: MCL en Master of Jurisprudence: MCJ

Het MCL/MCJ programma is ook een graduate opleiding van negen maanden. Deze opleiding is voornamelijk bedoeld voor afgestudeerden in het burgerlijk recht (civil law lawyers). Het programma omvat onderwijs in het Amerikaanse rechtssysteem en vergelijkende studie van andere rechtssystemen. Tijdens de MCL/MCJ opleiding krijg je gedurende het eerste semester een overzicht van het Amerikaanse rechtssysteem. Het is mogelijk om vakken te volgen zoals Contract en Property Law. Deze vakken zijn nuttig als je van plan bent om in de VS stage te gaan lopen. In het tweede semester is het mogelijk om je te specialiseren.

Omdat het programma voornamelijk door buitenlandse juristen gevolgd wordt, wordt er rekening gehouden met het feit dat de studenten minder van het Amerikaanse rechtssysteem afweten. De MCL/MCJ opleidingen zijn meer internationaal dan Amerikaans georiënteerd.

Praktijkervaring opdoen in de rechten

De LLM graad op zich is niet voldoende voor buitenlandse juristen om in de VS beëdigd te worden als advocaat. Hiervoor moet men het bar exam afleggen, waartoe maar in enkele staten (New York, Vermont, Washington, Wisconsin en Californië) buitenlanders met alleen een LLM diploma worden toegelaten.

Vaak is het wel mogelijk om na afronding van de LLM of MCL/J opleiding stage te lopen in de VS. Op de meeste Law Schools lever je meteen in het begin je CV in bij het Placement Office. Wellicht ontvang je dan een uitnodiging om met vertegenwoordigers van advocatenkantoren te praten. Je kunt ook in Nederland alvast contact opnemen met een kantoor dat vestigingen heeft in de VS. Dat maakt het makkelijker om later op het Amerikaanse kantoor een betaalde stageplaats te bemachtigen.

Promoveren in de rechtswetenschappen

Voor degenen die willen promoveren in de rechts-wetenschappen bestaat de mogelijkheid om een JSD (Doctor of Juridical Science) te halen. Deze graad kan in drie tot vijf jaar worden behaald na het afronden van een LLM of MCL/J programma. Het opleidingsprogramma is gericht op het doen wetenschappelijk onderzoek en op het geven van wetenschappelijk onderwijs.

Nuttige websites

  • LLM International Law Programs
    Overzicht van de American Bar Association van instellingen in de VS die LLM opleidingen aanbieden, o.a. per specialisatie.
  • ABA-Approved Law Schools
    Overzicht van de American Bar Association van de 206 door de American Bar Association (ABA) goedgekeurde rechtenopleidingen.
  • LSAC
    Bevat een overzicht van de leden van de Law School Admission Council (LSAC).