Tussenjaar in de VS

Ben je binnenkort klaar met havo, vwo of het gymnasium? Een tussenjaar in de VS biedt je een mooie kans om jezelf verder te ontwikkelen. Dankzij het liberal arts systeem kun je nieuwe talenten en interesses ontdekken voordat je in Nederland verder gaat met je studie.

Hoe kun je een tussenjaar regelen?

Wil je voor een tussenjaar aan een Amerikaanse universiteit studeren dan zijn er verschillende opties.

Zelf regelen

Een tussenjaar in de VS kun je zelf regelen, maar dit kost veel tijd. Niet alle Amerikaanse universiteiten accepteren namelijk studenten voor een tussenjaar. Dat betekent dat je goed onderzoek moet doen naar welke universiteiten dit wel doen. Je kunt dan zoeken naar non-degree programma’s of visiting student programma’s. Je kunt hier meer informatie over vinden op de websites van Amerikaanse universiteiten. De aanmelding voor non-degree of visiting students is vaak vrij eenvoudig. Kijk daarnaast goed naar het kostenplaatje van deze programma’s. Vaak zijn er geen beurzen beschikbaar voor non-degree of visiting students. Het is dus belangrijk om voor je aanmelding te bekijken of je het programma kunt betalen.

Via een organisatie

Er zijn verschillende organisaties die je kunnen begeleiden bij de aanmelding voor een tussenjaar. De Fulbright Commission heeft twee programma’s voor scholieren die na de middelbare school een jaar aan een Amerikaanse universiteit willen studeren.

Campus Scholarship Program

Het Campus Scholarship Program is voor havo en vwo scholieren die een tussenjaar aan een goed aangeschreven liberal arts college willen studeren met een studiebeurs van de universiteit. Er is een selectieprocedure voor dit programma. Na je selectie is je plaatsing bij een Amerikaanse universiteit gegarandeerd. De ervaren medewerkers begeleiden je bij het hele traject.
Je wordt tijdens het gehele traject begeleid. We bekijken welke universiteiten aansluiten bij jouw profiel en waar je de beste beursmogelijkheden kunt vinden. Daarnaast begeleiden we je bij het complete aanmeldingsproces: van de aanmelding bij de universiteiten en het verkrijgen van studiebeurzen tot bijeenkomsten ter voorbereiding op je vertrek.

Er zijn een aantal voorwaarden om te worden toegelaten tot dit programma. Daarnaast moeten je ouder(s) de minimale eigen bijdrage van $22,500 kunnen betalen. Dit is het bedrag dat je aan collegegeld, kamer en maaltijden aan de universiteit betaalt.

Met een volledige studiebeurs

Kunnen jouw ouder(s) een tussenjaar niet betalen? De Fulbright Commission heeft één volledige studiebeurs beschikbaar waarmee je een tussenjaar aan een Amerikaanse universiteit kunt studeren: de Trailblazer Opportunity Scholarship. Zit je dit jaar in 5 vwo/gymnasium? Meld je dan aan voor de deadline van 19 april 2024.