Aanmelding indienen

De deadlines van Amerikaanse universiteiten sluiten eerder dan wij in Nederland gewend zijn. Het is dus belangrijk om je op tijd te verdiepen in de deadlines voor het indienen van je aanmelding en de aanvraag van studiebeurzen. Deadlines, application fees en toelatingseisen verschillen per universiteit. Maak naar aanleiding van je shortlist van universiteiten een planning, waarbij je per datum noteert wat er precies moet worden ingeleverd.

Een goede planning maken

Een planning sheet, bijvoorbeeld in Excel, is een handige methode om alle verschillende onderdelen en deadlines van de universiteiten in kaart te brengen. Noteer per universiteit de deadlines en alle onderdelen van de aanmelding. Met kleurcodes kun je bijhouden wat de status is, bijvoorbeeld of een document al is ingeleverd of nog ingeleverd moet worden.

  • Data van early decision en regular decision deadlines
  • Common App of andere aanmelding (inclusief essay, transcripts, referentiebrieven)
  • TOEFL scores
  • ACT of SAT scores
  • Application fees
  • Financial aid aanvraag (CSS Profile)
  • Eventuele extra onderdelen (bijvoorbeeld een portfolio)

Deadlines

Iedere universiteit hanteert eigen deadlines. Ga daarom altijd na wat er voor de universiteiten van jouw keuze geldt en voor welke deadline jij je wilt aanmelden. Je vroeg aanmelden heeft vaak voordelen; er zijn minder aanmeldingen van andere studenten waardoor je een grotere kans hebt op goede beurzen en je krijgt de uitslag meestal al in december, dus nog voor de reguliere deadlines. Dat geeft je ruimte om je nog bij enkele andere universiteiten aan te melden, als je niet bent toegelaten bij je eerste keuze.

Early Decision

Deadline: meestal rond 1 november.

Heb je een absolute favoriet in je shortlist zitten? Dan kun je overwegen een Early Decision-aanmelding in te dienen. Dit is een bindende aanmelding, waarmee je toezegt om ook daadwerkelijk aan deze universiteit te gaan studeren als je bent toegelaten. Je kunt bij slechts één universiteit een Early Decision-aanmelding indienen. Gezien het bindende karakter van deze deadline is het verstandig om goed na te denken over je keuze om wel of niet van deze mogelijkheid gebruik te maken. Je tekent bij je aanmelding een contract waarin je je keuze vastlegt.

Early Action

Deadline: meestal rond 1 november.

Dit is een niet-bindende vroege deadline. Anders dan bij Early Decision, ben je bij Early Action niet verplicht om na je toelating aan deze universiteit te gaan studeren. Bepaalde universiteiten, waaronder Harvard, Princeton, Stanford en Yale, hanteren een Restrictive Early Action deadline. In het geval van Restrictive Early Action kun je maar bij één universiteit een Early Action aanmelding indienen.

Regular Decision

Deadline: meestal tussen 1 en 15 januari.

Reguliere deadlines zijn niet bindend. Je kunt je bij een onbeperkt aantal universiteiten aanmelden.

Rolling Admissions

Wil je na januari nog een aanmelding doen? Als er na het verstrijken van de reguliere deadline nog plaatsen beschikbaar zijn, accepteren bepaalde universiteiten nog aanmeldingen op een rolling basis. Deadlines verschillen per universiteit maar staan in sommige gevallen nog tot juni open. Dit kan handig zijn als je toch nog een extra aanmelding wilt indienen, maar realiseer je goed dat er tegen die tijd minder beurzen beschikbaar zijn.

Na de deadlines

Interviews

Bepaalde universiteiten bieden je de mogelijkheid om een (online) interview te doen. Een interview is meestal niet verplicht, maar kan een mooie manier zijn om de universiteit een vollediger beeld van jezelf te geven en tegelijkertijd zelf ook meer over de universiteit(en) waarvoor je je hebt aangemeld te weten te komen. Meestal kun je op het aanmeldingsformulier aangeven of je een interview wilt doen of niet.

Beslissingen

Als je aanmelding eenmaal compleet is, is het wachten op de toelatingsbeslissingen. Het duurt meestal twee tot drie maanden voordat je iets van de universiteit hoort. In de tussentijd heb je soms de mogelijkheid om nog aanvullende informatie in te leveren, zoals een mid-year report. Wat betreft de beslissing kun je meerdere scenario’s verwachten: van directe toelating tot een wachtlijst of afwijzing.