Beurzen van de universiteit

Als je een bachelorstudie gaat doen, is de universiteit zelf je beste bron voor een studiebeurs. Er zijn nagenoeg geen studiebeurzen van externe organisaties voor een studie op bachelorniveau. Het is dus van belang om goed onderzoek te doen naar de beursmogelijkheden bij de universiteiten waar jij je wilt aanmelden. Onderstaand vind je meer informatie over de verschillende soorten beurzen die over het algemeen beschikbaar zijn voor internationale studenten en waar je informatie over beurzen kunt vinden.

Welke beursmogelijkheden zijn er?

De beursmogelijkheden verschillen sterk per universiteit. Daarnaast bieden niet alle universiteiten beurzen voor internationale studenten aan. Als je een beurs nodig hebt om je studie te financieren, is het belangrijk om voor je aanmelding te bekijken wat de beursmogelijkheden voor internationale studenten zijn. Heeft een universiteit geen beurzen voor internationale studenten en kun je de kosten zelf niet betalen? Dan heeft het meestal weinig zin om je bij die universiteit aan te melden.

Het is dus belangrijk om vóórdat je een aanmelding gaat indienen een budget op te stellen, waarin je de beursmogelijkheden van de universiteiten als factor mee kunt nemen. Onthoud daarbij dat volledige beurzen zeldzaam zijn. Slechts enkele universiteiten zijn need-blind, wat betekent dat er bij het maken van een toelatingsbeslissing niet wordt gekeken naar de financiële omstandigheden van het gezin en dat je na toelating een volledige need-based beurs kunt krijgen. Dit zijn het Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard University, Princeton University, Yale University en Amherst College. Toelating bij deze universiteiten is zeer competitief.

De meeste universiteiten verstrekken gedeeltelijke beurzen, waarbij je zelf nog een gedeelte van je studie moet financieren. De meest voorkomende beurzen zijn tuition waivers, waarbij (een gedeelte van) het collegegeld wordt kwijtgescholden. In dat geval moet je nog wel budget kunnen aantonen voor de kosten van je kamerhuur en maaltijden, vliegticket, verzekeringen en andere bijkomende kosten. Je moet van tevoren aantonen dat je deze kosten kunt betalen.

Tip

Omdat universiteiten bij de toelating over de studiebeurzen beslissen, weet je nooit van tevoren welke beurzen je gaat krijgen. Het is dus belangrijk om je bij meerdere universiteiten aan te melden en zo je kansen te spreiden. Veel universiteiten publiceren een schatting van beursbedragen en de criteria voor de toekenning op hun website. Probeer hiermee een inschatting te maken van de beursmogelijkheden die er voor jou zijn. Het is raadzaam om je bij enkele universiteiten aan te melden waar je in academisch opzicht een zeer sterke kandidaat bent. Dat vergroot je kans op een goede beurs.

Soorten beurzen

Merit-based beurzen

Merit-based beurzen worden toegekend op basis van je prestaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan academische beurzen op basis van je cijfers en resultaten op de toelatingstesten, of merit-based beurzen omdat je een speciaal talent hebt. Ook kunnen bijzondere activiteiten, zoals het doen van veel vrijwilligerswerk, je een extra studiebeurs opleveren. Op de website van de universiteit kun je zien aan welke voorwaarden je moet voldoen om voor een merit-based beurs in aanmerking te komen. Soms krijg je automatisch een merit-based beurs toegekend en soms dien je deze apart aan te vragen of eerst auditie te doen. Je kunt deze beurzen vinden bij privé en openbare universiteiten.

Beurzen op basis van financiële behoefte

Beurzen op basis van financiële behoefte zijn vaak te vinden bij privé universiteiten. Bij de toekenning van beurzen op basis van financiële behoefte, ook wel need-based beurzen genoemd, wordt gekeken naar het gezinsinkomen en andere financiële verplichtingen. Je dient een aanvraag in met het CSS/Financial Aid Profile. Houd er rekening mee dat het invullen tijd kost en dat je in veel gevallen belastingformulieren of andere inkomensgegevens dient in te leveren. Zorg dat je je voor de vroegst mogelijke deadline aanmeldt. Need-based beurzen zijn schaars en universiteiten werken vaak met een beperkt budget. Hoe eerder je een aanmelding indient, hoe beter je kansen op een need-based beurs.

De universiteit maakt voor de beoordeling van beurstoekenning gebruik van de Estimated Family Contribution (EFC) die berekend wordt aan de hand van de door jou verstrekte financiële informatie. Vervolgens wordt bepaald welk bedrag je zelf kunt betalen en wat er aangevuld moet worden door de universiteit. Als je de volledige kosten kunt betalen, kom je dus niet in aanmerking voor een need-based beurs.

Diversiteit

De meeste Amerikaanse universiteiten vinden het belangrijk om een diverse studentenpopulatie aan te trekken. Sommige universiteiten bieden daarom ook beurzen aan studenten met een bepaalde achtergrond om zo de diversiteit op de campus te vergroten. De criteria voor dit soort beurzen zijn bijvoorbeeld: geslacht, land van herkomst, etniciteit, religieuze voorkeur, fysieke beperkingen of leerstoornissen, en het hebben van een bepaald talent.

Zo bieden veel universiteiten studiebeurzen aan bijvoorbeeld internationale studenten omdat die de diversiteit op de campus vergroten. Een voorbeeld van zo’n beurs is de You Are Welcome Here Scholarship. Een ander voorbeeld is dat sommige staatsuniversiteiten het in-state tarief aan internationale studenten aanbieden. Dat betekent dat je als internationale student een lager collegegeldtarief betaalt, wat veel kan schelen in de kosten.

Tip

Universiteiten die buiten de populaire vakantiegebieden liggen, bieden vaak hogere beurzen aan dan universiteiten in populaire regio’s als California of New York.

Studenten met de Amerikaanse nationaliteit

Heb je naast de Nederlandse nationaliteit ook de Amerikaanse nationaliteit? Internationale studenten met de Amerikaanse nationaliteit worden bij de aanmelding vaak als domestic student beschouwd – ook als je nog nooit in de VS gewoond hebt. Je volgt dan vaak de aanmeldingsprocedure voor Amerikaanse studenten. Ook kom je in aanmerking voor studiebeurzen en leningen voor Amerikaanse studenten. Om beurzen op basis van financiele behoefte aan te vragen dien je de FAFSA in. Ook kun je in aanmerking komen voor federal student loans, mits je niet tegelijkertijd in Nederland leent.

Hoe kan je beurzen vinden?

Om een beter beeld te krijgen van de kosten van universiteiten en welke universiteiten beurzen bieden aan internationale studenten, kun zoekmachines gebruiken om de universiteiten op beursmogelijkheden te filteren. Deze zoekmachine zoekmachines hebben veel filters waarmee je gericht een lijst van universiteiten kunt samenstellen. Naast filters als type universiteit, vakgebieden, testscores, locatie, sporten en activiteiten kun je ook op kosten en beursmogelijkheden zoeken. Zo kun je snel zien welke universiteiten beursmogelijkheden hebben voor internationale studenten.

Twee van de meest bekende zoekmachines zijn:

Tip

Veel beurzen worden toegekend op basis van het beschikbare budget van de universiteit. Meld je dus zo vroeg mogelijk aan om voor een beurs in aanmerking te komen. Bij latere deadlines kan het voorkomen dat de meeste beurzen al uitgereikt zijn en er minder of geen financiering voor jou beschikbaar is.

Heb je een eenmaal een eerste selectie gemaakt, dan kun je op de websites van universiteiten gerichter zoeken naar beursmogelijkheden. Kijk altijd op de website van de universiteit zelf of de informatie klopt. De universiteit zelf heeft altijd de meest actuele informatie.

Heb je een vraag over beursmogelijkheden? Je kunt altijd een mail sturen aan het admissions office van de universiteit met een vraag over beursmogelijkheden. Zij zijn er niet alleen om je aanmelding te beoordelen, maar ook om je te helpen bij het vinden van informatie rondom je aanmelding.