Budget tips

Het is belangrijk om al vroeg in het oriëntatieproces na te denken over je budget dat je beschikbaar hebt voor je studie. Het budget is namelijk een belangrijke factor in je zoektocht naar universiteiten en beurzen.

Een financiële planning maken

Je doet er verstandig aan om al in de oriënterende fase een goede financiële planning te maken. Het maken van zo’n planning is een proces: je onderzoekt de algemene kosten van het studeren en je dagelijks levensonderhoud in de VS, vult de planning aan met gegevens die wisselen per universiteit en houdt dit naast de drie verschillende financiële bronnen: je eigen bijdrage, financial aid van universiteiten en externe bronnen. Als je dit voor meerdere universiteiten doet, ben je het beste voorbereid en zul je in staat zijn om een realistische inschatting te maken van de kosten.

Stap 1: kosten in kaart brengen

Zet op een rij met welke verschillende kostenposten je te maken krijgt, zoals collegegeld, kamerhuur en maaltijden – maar ook bijvoorbeeld verzekeringen, uitstapjes, kleding en reiskosten. Je kunt de kostenposten en gemiddelde bedragen verzamelen in een Excel sheet. Je weet misschien nog niet wat de daadwerkelijke kosten van je studie zijn, maar het geeft al wel een globaal beeld van de kosten waar je rekening mee moet houden.

Stap 2: Eigen bijdrage berekenen

Wanneer je alle kosten op een rijtje hebt gezet ga je kijken welke eigen bijdragen je kunt leveren, bijvoorbeeld als je naar je eigen spaarrekening kijkt of met familie bespreekt of zij iets kunnen bijdragen. Volledige studiebeurzen zijn schaars en verreweg de meeste studenten betalen een eigen bijdrage voor hun studie. Naast eigen spaargeld is het vaak mogelijk een (gedeeltelijke) studielening van DUO te gebruiken voor je studie in de VS. Informeer bij DUO wat je kunt lenen. Als je alle financiële mogelijkheden in kaart hebt gebracht, kun je daarna ook beter inschatten welke universiteiten financieel binnen bereik liggen en bij welke universiteiten het van belang is om aanvullende studiebeurzen aan te vragen.

Stap 3: Kosten en beursmogelijkheden in kaart brengen

Heb je een aantal interessante universiteiten op het oog? Op de website van de universiteit kun je een overzicht vinden van de kosten voor collegegeld, kamer, maaltijden, verzekeringen, activiteiten en gezondheidszorg. Deze bedragen kun je per universiteit in je financiële overzicht invullen.  Wat er dan ontstaat is een financieel overzicht per universiteit.

Bekijk ook of de universiteiten van jouw lijstje studiebeurzen of financial aid aanbieden. Wanneer dit het geval is, doe je er verstandig aan om te onderzoeken om hoeveel dit ongeveer gaat en wat de voorwaarden en deadlines zijn. Je kunt hierover informatie vinden op de websites van de universiteiten of contact opnemen met de financial aid department. Houd in je achterhoofd dat als een universiteit op z’n website aangeeft over financial aid te beschikken, dit dus niet betekent dat je dit automatisch in de volle hoeveelheid krijgt. Je kunt daarom het beste per universiteit een best-case en een worst-case scenario uitwerken in je financiële overzicht. Waarbij de best-case de situatie is wanneer je de financial aid krijgt en een worst-case als je dit niet krijgt.

Een voorbeeld: je hebt interesse in college A. en je weet dat de kosten zullen variëren van $25,000 – $28,000. Het verschil zit hem in of je wel of niet op de campus gaat wonen. Je hebt uitgezocht dat de beschikbare financial aid kan variëren van $5,000 – $20,000. Jouw best-case scenario is de laagste kosten, plus de hoogste financial aid, wat een eigen bijdrage van  $5,000 oplevert. Jouw worst-case scenario is hoogste kosten maar de laagste financial aid, wat betekent dat je zelf $23,000 aan studiekosten bijdraagt. Een gat van $5,000 is een stuk eenvoudiger te dichten dan $23,000, bijvoorbeeld door in de periode voorafgaand aan je studie wat meer te werken of geld van je ouders te lenen. Dit scenario kun je voor iedere universiteit in kaart brengen.

Tips

Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten. Wil je kosten besparen tijdens je studie? Dan kun je rekening houden met de volgende factoren.

  • De collegegelden verschillen sterk per universiteit. Staatsuniversiteiten rekenen vaak lagere collegegelden en zijn daarom vaak goedkoper dan privé universiteiten. Via het College Affordability and Transparency Center, een database van de Amerikaanse overheid, kun je eenvoudig colleges vinden op basis van de kosten.
  • Stel je tijdens je zoektocht naar universiteiten open op ten opzichte van de locatie van de universiteit. Universiteiten in het zuiden of mid-westen van het land zijn vaak goedkoper omdat de kosten van levensonderhoud daar lager liggen dan in de grote steden aan de oost- of westkust.
  • Als er voor aanmeldingen bij universiteiten meerdere deadlines zijn, meld je dan aan voor de vroegste deadline. Vroeg aanmelden is altijd beter, omdat er dan meer geld voor beurzen beschikbaar is.
  • Zorg dat je academisch profiel goed aansluit bij de toelatingseisen van de universiteit. Hoe sterker jouw academisch profiel is ten opzichte van de toelatingsvoorwaarden, hoe beter je kans op een goede studiebeurs. Soms loont het om je aan te melden bij een aantal universiteiten waar je in academisch opzicht een zeer sterke kandidaat bent.
  • Vraag alumni of huidige studenten naar hoe en waar je relatief goedkoop studiemateriaal kan kopen, waar je goedkoop boodschappen kan doen en welke nabije plekken of attracties student-discount aanbieden.

Werken op de campus

Met een studentenvisum is het niet toegestaan om buiten de campus te werken, maar vaak is het wel mogelijk om (beperkt) op de campus te werken, bijvoorbeeld in de bibliotheek, het international office of in de catering. Soms kun je als hogerejaars student ook als Resident Assistant (RA) werken.

Informeer bij jouw universiteit wat de mogelijkheden zijn en welke voorwaarden er aan je visum verbonden zijn.