Onderzoek je mogelijkheden

Het vinden van een passende opleiding in de Verenigde Staten is een spannend, leuk en vaak ook verrassend proces. Met ongeveer 1.000 community colleges zijn er in de VS veel opties, maar niet ieder community college heeft even veel ervaring met internationale studenten. Het doen van goed onderzoek kost enige tijd, maar zal je veel opleveren.

Soorten opleidingen

Zet eerst op een rijtje wat je precies uit je tijd in Amerika wilt halen. Aan de hand daarvan bepaal je welke opleiding het beste bij je past. Niet alle onderwijsinstellingen bieden dezelfde soort opleidingen en studie-ervaringen. Er zijn heel veel verschillende instellingen en diplomamogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld na je associate’s degree doorstromen naar een bachelorstudie? Dan wil je van tevoren goed uitzoeken welke transfer agreements een college heeft.

Daarnaast kan een opleiding aan een community college inhoudelijk verschillen van een opleiding in Nederland, waardoor je niet altijd de garantie hebt dat je later met je diploma meteen aan het werk kunt in Nederland. Bedenk dus goed wat voor soort opleiding je zou willen doen, wat dit waard is in Nederland, en hoe je dit het beste kunt realiseren.

Soorten colleges

Je kunt in de Verenigde Staten bij zowel een particuliere instelling (private colleges) als openbare instelling (public colleges) terecht. De openbare colleges worden gefinancierd door de stad, de regio, of de staat waarin ze zich bevinden. Studenten uit deze gebieden betalen weinig collegegeld omdat zij al jarenlang lokale belastingen hebben betaald. Studenten uit andere regio’s hebben geen lokale belastingen betaald waardoor hun collegegeld hoger is. Dit geldt dus ook voor buitenlandse studenten. De particuliere colleges zijn meestal duurder dan de openbare colleges, maar geven soms studiebeurzen.

Let ook op huisvesting. Een openbaar community college heeft vaak geen campus, terwijl een particulier community college dit vaker heeft. Vaak is het zo dat particuliere colleges meer ervaring hebben met de opvang van internationale studenten, waardoor je misschien de voorkeur hebt voor een particulier college.

Waar moet je op letten?

Aan welke criteria je opleiding precies moet voldoen, zijn voor iedereen persoonlijk. Het is handig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou de belangrijkste criteria zijn. Onthoud daarnaast dat iedere universiteit ook eigen selectiecriteria heeft voor het toelaten van studenten. Om een geschikt college te vinden is om te voldoen aan de academische voorwaarden, dat je de kosten kunt betalen en dat het college de faciliteiten biedt die jij zoekt. Lees hieronder meer.

Academisch profiel

Het academisch profiel en de toelatingseisen kunnen per college verschillen. Het is daarom belangrijk om een college te vinden die in academisch opzicht bij jouw wensen en kwaliteiten past. Andersom moet je realistisch bekijken waar je met jouw profiel aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.

Voorkeuren

Natuurlijk moet je je ook thuis voelen op de campus. Twee jaar lang, of misschien nog wel langer, in een ander land studeren is niet niks. Het is dus ook belangrijk om goed na te denken over wat jij uit je studie wilt halen en in wat voor omgeving je je het meest thuis zult voelen.

Kosten

Je budget is een van de belangrijkste criteria bij de keuze voor een universiteit. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de kosten en eventuele beursmogelijkheden van het college. Beursmogelijkheden van externe organisaties zijn schaars. Lees verder om meer te leren over de financieringsmogelijkheden en type beurzen.

ESL cursus

Wil jij graag je Engelse taalvaardigheden verbeteren voordat je gaat studeren? Veel community colleges bieden kortere English as a Second Language (ESL) cursussen. Deze kun je voorafgaand aan je studie of tijdens de zomer volgen. Je kunt programma’s vinden via https://www.summerstudyinusa.org/

 

Faciliteiten

Het is belangrijk om na te denken over je huisvesting en andere faciliteiten. Anders dan vierjarige colleges waar je een bachelorstudie volgt, kun je bij een community colleges niet altijd op de campus wonen. Bedenk dus goed of je op een campus wilt wonen of daarbuiten. Daarnaast hebben colleges verschillende studiefaciliteiten, clubs en sporten op de campus.

Accreditatie

Heb je een aantal colleges gevonden, dan is het belangrijk om na te gaan of de universiteit(en) die je op het oog hebt geaccrediteerd zijn. Zo weet je zeker je diploma straks ook wat waard is. Lees verder om meer te leren over accreditatie organisaties in de VS, hoe je de accreditatie kunt verifiëren en de evaluatie van je diploma in Nederland.

Shortlist

Voordat je een shortlist van universiteiten maakt waar jij je wilt aanmelden, moet je dus gaan onderzoeken wat jouw wensen zijn, welke mogelijkheden je hebt met jouw academisch profiel en testscores en of er beurzen voor je zijn. Vervolgens kun je een lijst samenstellen van passende colleges.

Voor meer informatie over het aanmeldingsproces bekijk je stap 3, bereid je aanmelding voor.