Een bacheloropleiding in de VS

Waarom een bacheloropleiding in de VS?

Een bacheloropleiding in de Verenigde Staten geeft je veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Dankzij het liberal arts systeem krijg je tijdens de eerste jaren van je studie de kans om verschillende vakgebieden uit te proberen en te combineren. Je hebt de mogelijkheid om in verschillende richtingen af te studeren en daarnaast ook andere talenten te ontwikkelen, praktijkervaring op te doen tijdens zomerstages en een groot internationaal netwerk op te bouwen. Een studie in Amerika is dus een uitkomst wanneer je meerdere talenten hebt, maar nog niet precies weet welke richting je uit wilt.

Hoe ziet je opleiding eruit?

In Amerika heb je veel ruimte om je studie zelf vorm te geven. Twee studenten die dezelfde opleiding doen aan dezelfde universiteit, volgen niet per se hetzelfde programma. De eerste twee jaar van de undergraduate opleiding zijn algemeen vormend. Je hebt daarin de gelegenheid om allerlei vakken uit te proberen, voordat je een definitieve richting kiest. Als je wel al weet welke kant je op wilt, kun je meer gericht vakken volgen. De laatste twee jaar van het undergraduate programma worden aan je afstudeerrichting – je major – gewijd.

Tijdens je opleiding volg je algemene core courses (kernvakken), vakken voor je major (je hoofdvak) en electives (keuzevakken). Elke soort vormt een derde van je hele opleiding. Aan het begin van het academisch jaar bespreek je met je studieadviseur welke vakken je dat jaar gaat volgen. Zo kun je naast je major ook een minor of zelfs een tweede hoofdvak (double major) volgen.

Vaak woon je in Amerika op een campus. Je woont in een dorm, waar je meestal een kamer deelt met één of meerdere roommates. Eten doe je in de dining hall. Daarnaast heeft iedere campus allerlei voorzieningen om je bij je studie te ondersteunen, zoals een bibiotheek, writing center, career center, international office, psychologen, disability offices en een health center. Het leven op de campus geeft je veel mogelijkheden om je naast je studie te ontwikkelen. Er zijn recreation centers, allerlei activiteiten en je kunt lid worden van student organizations of je verder ontwikkelen in de kunsten of sport.

Wat zijn de belangrijkste verschillen met Nederland?

  • De opleiding

Het liberal arts systeem legt een grotere nadruk op algemene vorming dan een opleiding in Nederland, waarbij je je vanaf het begin in een vakgebied specialiseert. Ook kent het Amerikaanse onderwijssysteem geen onderscheid tussen HBO en WO waardoor je bacheloropleiding altijd vier jaar duurt.

  • Selectie

Een ander belangrijk verschil is dat Amerikaanse universiteiten hun studenten voor de opleiding altijd selecteren. Dit betekent dat je altijd toelating moet doen, waarna de universiteit je aanmelding bekijkt en beslist of je toelaatbaar bent tot de opleiding of niet. Het kost ongeveer 12 maanden om je aanmelding helemaal rond te krijgen. Om je kansen op toelating te spreiden moet je je altijd bij meerdere universiteiten aanmelden.

  • Financiering

Een studie in Amerika brengt hogere kosten met zich mee dan een studie in Nederland. Het is belangrijk om de financieringsmogelijkheden van je studie op tijd uit te zoeken en waar je eventueel studiebeurzen kunt vinden.

Waar kun je een bacheloropleiding volgen?

Er zijn in de Verenigde Staten meer dan 4.000 hogeronderwijsinstellingen. Dat maakt het aanbod aan opleidingen en type universiteiten heel divers. Zo kun je een opleiding volgen aan een kleinschalig privé college of een grote staatsuniversiteit.

Misschien ben je op zoek naar een brede opleiding waarbij je nog allerlei nieuwe vakgebieden kan ontdekken. Of misschien ben je juist op zoek naar een universiteit die al heel gespecialiseerd is op een bepaald vakgebied, zoals een meer specialistische instelling. Denk daarbij aan technische universiteiten, maar ook opleidingen in de kunsten zoals colleges of music, design schools of filmopleidingen.

Zijn er naast je studie andere vlakken waarop je jezelf graag verder wilt ontwikkelen, zoals een sport of bijvoorbeeld het maken van muziek? Dan kun je zoeken naar universiteiten waar je de mogelijkheid hebt om dit te doen.

Omdat het aanbod aan opleidingen in de VS zo divers is, heb je ook de mogelijkheid om heel gericht te zoeken op universiteiten die goed aansluiten bij jouw eigen wensen, doelen en jouw persoonlijkheid.

Hoe werkt het selectieproces?

Het Amerikaanse onderwijssysteem kent geen centraal eindexamen zoals wij dat in Nederland kennen. In Amerika moet je altijd toelating doen tot de universiteit, waarna de universiteit bepaalt of je wel of niet toelaatbaar bent. Dit toelatingsproces kost tijd en daarom ben je in de VS meer tijd kwijt met de aanmelding dan je voor een vervolgopleiding in Nederland zou zijn. Goed onderzoek doen kost tijd, maar zal je veel opleveren.

Een Amerikaanse universiteit heeft over het algemeen een holistisch toelatingsbeleid. Dit betekent dat een college of universiteit niet alleen kijkt naar je vooropleiding, cijfers en testscores. Bij de selectie spelen ook andere factoren een rol, zoals je motivatie, interesses en extracurriculaire activiteiten, maatschappelijke betrokkenheid, talenten en persoonlijkheid. Met andere woorden, de universiteit kijkt niet alleen naar jouw cijfers maar ook naar wie jij bent als persoon en wat jouw toekomstdoelen zijn. Een universiteit kijkt op dit vlak altijd naar een good fit. Zij willen graag weten dat zij de juiste plek zijn om jouw toekomstdoelen te realiseren.

Hoe pak je het aan?

Het vinden van geschikte Amerikaanse universiteit(en) en je hierbij aanmelden is een leuk en spannend proces, maar vraagt ook om een goede voorbereiding. Ideaal gezien begin je dan ook minimaal 18 maanden voor vertrek met de voorbereidingen. Het duurt ongeveer een jaar om je aanmelding helemaal rond te krijgen. Houd er rekening mee dat de deadlines van universiteiten vroeger sluiten dan wij in Nederland gewend zijn.

Onderstaande 5 stappen bieden je een praktisch chronologische handleiding bij het realiseren van je studie in de VS.

Webinar

Bekijk je liever eerst een webinar? Hieronder kun je onze laatste webinar over een bachelorstudie in de VS terugzien, waar we het gehele aanmeldingsproces bespreken en laten zien hoe je op zoek gaat naar een passende universiteit.

Stap 1

Onderzoek je mogelijkheden

18 maanden voor de start van je studie

Het is belangrijk om eerst na te denken wat je precies uit je tijd in de VS wilt halen. Aan de hand daarvan kun je onderzoeken welke opleidingen en mogelijkheden er voor je zijn.

Stap 2

Financiering van je studie

18 maanden voor de start van je studie

Verdiep je in de kosten van een studie in de VS. Het is belangrijk dat je realistisch kijkt naar wat jij kunt betalen en welke beursmogelijkheden er voor je zijn om je studie te financieren.

Stap 3

Bereid je aanmelding voor

18 tot 12 maanden voor de start van je studie

Maak een overzicht van wat er nodig is voor je aanmelding, bijvoorbeeld welke toelatingstesten je moet maken. Aan de hand daarvan stel je een planning op.

Stap 4

Aanmelding indienen

12 tot 7 maanden voor de start van je studie

De deadlines van Amerikaanse universiteiten liggen tussen 1 november tot 1 januari voorafgaand aan je studiejaar. Het is daarvoor nodig een goede planning op te stellen.

Stap 5

Voorbereidingen voor vertrek

Drie maanden voor de start van je studie

Naast de aanvraag van je studentenvisum moet je voor vertrek een aantal zaken regelen. Zo is het belangrijk om in de VS een goede verzekering te hebben. Lees verder om te zien waar je voor vertrek rekening mee moet houden.

EducationUSA Instagram

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, webinars, beursaankondigingen van Amerikaanse universiteiten en andere tips? Volg EducationUSA op Instagram.