Onderzoek je mogelijkheden

Het vinden van een passende universiteit is een spannend, leuk en vaak ook verrassend proces. Met meer dan 4.000 hogeronderwijsinstellingen zijn er in de VS onvoorstelbaar veel opties. Het doen van goed onderzoek kost enige tijd, maar zal je veel opleveren.

Soorten opleidingen

Zet eerst op een rijtje wat je precies uit je tijd in Amerika wilt halen. Aan de hand daarvan bepaal je welke opleiding het beste bij je past. Niet alle onderwijsinstellingen bieden dezelfde soort opleidingen en studie-ervaringen. Er zijn heel veel verschillende instellingen en diplomamogelijkheden.

Een Amerikaans bachelordiploma staat niet altijd gelijk aan een Nederlands bachelordiploma. Wil je bijvoorbeeld rechten of geneeskunde studeren? Deze opleidingen zijn in Amerika anders opgebouwd. Omdat de specialisatie bij een Amerikaanse bachelor op een later moment plaatsvindt ben je in de VS veel langer met deze opleidingen bezig. Bovendien verschillen deze opleidingen inhoudelijk van een opleiding in Nederland, waardoor je geen garantie hebt dat je later met deze diploma’s in Nederland aan het werk kunt. In zo’n geval kun je er beter voor kiezen om aan een bacheloropleiding in Nederland te beginnen en op een later moment voor een master of specialisatie naar de VS te gaan. Bedenk dus goed wat voor soort opleiding je zou willen doen en hoe je dit het beste kunt realiseren.

Soorten colleges

Je kunt voor een bacheloropleiding bij zowel een particuliere instelling (private colleges) als openbare instelling (public colleges) terecht. De openbare colleges worden gefinancierd door de stad, de regio, of de staat waarin ze zich bevinden. Studenten uit deze gebieden betalen weinig collegegeld omdat zij al jarenlang lokale belastingen hebben betaald. Studenten uit andere regio’s hebben geen lokale belastingen betaald waardoor hun collegegeld hoger is. Dit geldt dus ook voor buitenlandse studenten. Een staatsuniversiteit is gericht op het bieden van onderwijs aan studenten uit die staat en is daardoor vaak een grotere instelling.

De particuliere colleges zijn meestal duurder dan de openbare colleges. Het collegegeld is voor studenten van binnen en buiten de regio gelijk en ze zijn vaak kleiner dan de openbare colleges.

Wist je dat?

Instellingen voor hoger onderwijs in de VS college of university heten? In tegenstelling tot wat veel mensen buiten de Verenigde Staten denken, is het onderwijs aan colleges kwalitatief niet minder dan aan universities. De term college betekent alleen dat de instelling de nadruk legt op undergraduate studies (bacheloropleidingen), terwijl universities ook graduate studies (masteropleidingen) aanbieden en een breder aanbod van beroepsgerichte opleidingen hebben. Een college is meestal kleiner of maakt deel uit van een university.

Zowel particuliere als openbare instellingen bieden studiebeurzen aan internationale studenten. Een privé college heeft soms hogere studiebeurzen beschikbaar ter compensatie van het hogere collegeld, waardoor de kosten van een privé college en goedkopere staatsuniversiteit vergelijkbaar kunnen zijn.

Sommige onderwijsinstellingen zijn daarnaast gespecialiseerd in specifieke vakgebieden. Denk daarbij aan technische universiteiten, maar ook opleidingen in de kunsten zoals colleges of music, design schools of filmopleidingen. Dit noemen we specialist institutions.

Waar moet je op letten?

Aan welke criteria je opleiding precies moet voldoen, zijn voor iedereen persoonlijk. Het is handig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou de belangrijkste criteria zijn. Onthoud daarnaast dat iedere universiteit ook eigen selectiecriteria heeft voor het toelaten van studenten. Het is daarom belangrijk dat een universiteit niet alleen voldoet aan jouw wensen en criteria, maar dat jij zelf ook voldoet aan de selectiecriteria die de universiteit aan studenten stelt. Om je succesvol aan te melden is het belangrijk dat je bij het academisch profiel van de universiteit past en ook de kosten van de universiteit daadwerkelijk kunt betalen.

Voordat je een shortlist van universiteiten maakt waar jij je wilt aanmelden, moet je dus gaan onderzoeken wat jouw wensen zijn, welke mogelijkheden je hebt met jouw academisch profiel en testscores en of er beurzen voor je zijn. Vervolgens kun je een lijst samenstellen van passende universiteiten. Onderstaand kun je lezen welke criteria een rol spelen bij het vinden van passende universiteiten.

Academisch profiel

Het academisch profiel en de toelatingseisen verschillen sterk per universiteit. Het is daarom belangrijk om een universiteit te vinden die in academisch opzicht bij jouw wensen en kwaliteiten past. Andersom moet je realistisch bekijken waar je met jouw profiel een goede kans op toelating hebt. Universiteiten noemen dit een ‘good fit’.

Kosten

Je budget is een van de belangrijkste criteria bij de keuze voor een universiteit. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de kosten en eventuele beursmogelijkheden van de universiteit. Heeft een universiteit geen beurzen en kun je het zelf ook niet betalen? Dan heeft het over het algemeen weinig zin om je hier aan te melden. Lees verder om meer te leren over de financierings-mogelijkheden en type beurzen.

Faciliteiten

Het voordeel van een studie aan een Amerikaanse universiteit is dat je je breder kunt ontwikkelen door naast de lessen extracurriculaire activiteiten te ontplooien. Je kunt hierbij denken aan allerlei student clubs op de campus, maar ook aan sporten of mogelijkheden om je verder te ontwikkelen in de kunsten, zoals muziek, toneel of dans. Of misschien moet een universiteit je bepaalde faciliteiten bieden.

Voorkeuren

Het academisch profiel en de kosten zijn belangrijke uitgangspunten bij het zoeken naar een passende universiteit, maar natuurlijk moet je je ook thuis voelen op de campus. Vier jaar lang in een ander land studeren is niet niks. Het is dus ook belangrijk om goed na te denken over wat jij uit je studie wilt halen en in wat voor omgeving je je het meest thuis zult voelen.

 

EducationUSA Academy

Ben je tussen de 15 en 17 jaar en ben je bezig met je oriëntatie op een bachelorstudie in de VS? Wil je daarnaast ervaren hoe een Amerikaanse campus eruitziet en verschillende type campuses bezoeken? Dan is de EducationUSA Academy wellicht iets voor jou. Je kunt in de zomermaanden een college prep programma volgen op meer dan 13 Amerikaanse campuses.

Accreditatie

Heb je een aantal universiteiten gevonden, dan is het belangrijk om na te gaan of de universiteit(en) die je op het oog hebt geaccrediteerd zijn. Zo weet je zeker je diploma straks ook wat waard is. Lees verder om meer te leren over accreditatie organisaties in de VS, hoe je de accreditatie kunt verifiëren en de evaluatie van je diploma in Nederland.

 

Hoe kun je een passende universiteit vinden?

Heb je eenmaal een lijst met criteria opgesteld? En heb je nagedacht over je budget en welke beursmogelijkheden er voor je zijn? Er zijn verschillende manieren om universiteiten vervolgens te filteren op basis van jouw voorkeuren, kosten en beursmogelijkheden.

Zoekmachines

Er zijn verschillende online zoekmachines waarmee je op basis van jouw voorkeuren naar universiteiten kunt zoeken. Een groot deel van de Amerikaanse universiteiten is hierin opgenomen en daarom kan een zoekmachine een goed startpunt zijn om een eerste lijst samen te stellen.

Deze zoekmachines hebben veel filters waarmee je gericht een lijst kunt samenstellen op basis van type universiteit, majors, benodigde testscores, locatie, grootte, aangeboden sporten en activiteiten, beursmogelijkheden voor internationale studenten en kosten. Hiermee kun je snel zoeken op universiteiten die aan jouw wensen voldoen.

Tip

Vergeet niet dat je je aanmelding bij de universiteiten vroeg moet voorbereiden. Om tot een goede shortlist te komen heb je misschien al testscores nodig. Vergeet dus niet om je gelijktijdig met je oriëntatie al te verdiepen in de onderdelen van de aanmelding. Met name de toelatingstesten worden slechts een paar keer per jaar aangeboden en moet je al vroeg inplannen.

Rankings

Je kunt bij het zoeken gebruik maken van rankings. Over de waarde van rankings zijn de meningen verdeeld. Als je deze wilt gebruiken, let er dan in ieder geval op dat de criteria waarop de classificatie gebaseerd is overeenkomen met de zaken die je zelf belangrijk vindt. Rankings zijn samengesteld op basis van verschillende factoren, waarbij de kwaliteit van het onderwijs niet altijd het zwaarst weegt. Zo staan bij sommige rankings de hoeveelheid geld die een universiteit heeft, naamsbekendheid of toelatingspercentages voorop, of gelden de rankings alleen voor een specifieke faculteit of opleiding. Rankings kunnen nuttig zijn, maar moeten niet het enige middel zijn bij het kiezen van universiteiten. Het belangrijkste is dat je een universiteit vindt die aansluit bij jouw wensen, mogelijkheden en persoonlijkheid. Dat zal voor iedereen weer een hele andere universiteit zijn.

De bekendste organisaties die zich bezighouden met rankings van universiteiten zijn

Maak een overzicht van universiteiten

Als je eenmaal een lijst van universiteiten hebt die aan jouw criteria voldoen en je aanspreken, is het verstandig om in kaart te gaan brengen wat de toelatingsvoorwaarden zijn, bijvoorbeeld met een college planning sheet. Zo kun je universiteiten in een overzicht onderling vergelijken op selectiviteit en toelatingscriteria.

Je kunt het sheet later ook gebruiken om bij te houden welke documenten je nodig hebt om je aanmelding compleet te maken.

Shortlist

Als je eenmaal een lijst hebt met universiteiten die aan je criteria en wensen voldoen, kun je beginnen aan een shortlist. We adviseren je om je bij vijf tot acht universiteiten aan te melden. Om je toelatingskansen te vergroten is het verstandig daarbij onderscheid te maken tussen verschillende categorieën, namelijk dream, reach en safe schools.

 

  • Twee tot drie zeer selectieve scholen. Dit zijn je droomscholen.
  • Twee tot drie selectieve scholen waarbij jouw academisch profiel aan de toelatingseisen voldoet.
  • Een tot twee waarbij je academisch profiel boven de toelatingseisen ligt en waarbij je redelijkerwijs kunt aannemen dat je een zeer sterke kandidaat bent. Dit zijn je safe schools.

Tip

Stel je tijdens je zoektocht naar universiteiten open op en kijk ook voorbij het rijtje met bekende namen. Voor iedereen is er een perfecte match, en voor iedereen is dat een andere universiteit. Veel studenten beginnen hun zoektocht door te kijken naar de grote namen die hen bekend zijn, maar er zijn veel meer opties. Het kan zomaar blijken dat de perfecte match een hele andere universiteit is dan je in eerste instantie voor ogen had! Realiseer je ook dat de toelatingskansen bij de bekende Ivy Leagues voor iedereen klein zijn en dat je altijd een paar safe schools moet inbouwen.

Als je een beperkt budget hebt en dus afhankelijk van het aanbod aan studiebeurzen van de universiteit(en) bent, is het verstandig om je bij nog meer safe schools aan te melden. Op de website van de universiteit kun je het freshman profile vinden, met daarin een overzicht van de gemiddelde cijfers en testscores van alle toegelaten eerstejaarsstudenten. Hoe sterker jouw academisch profiel is ten opzichte van dit profiel, hoe hoger je kansen op toelating en academische beurzen.