Onderzoek je mogelijkheden

Heb je eenmaal besloten dat je een master of PhD opleiding in de VS wilt gaan doen? Het vinden van een passende universiteit is een intensief, leuk en vaak verrassend proces. Met bijna 1.500 onderwijsinstellingen die masteropleidingen aanbieden zijn er veel verschillende opties. Daarnaast bestaan er grote verschillen tussen de universiteiten onderling. Het doen van goed onderzoek kost zeker tijd, maar zal je veel opleveren.

Zet eerst op een rijtje wat je precies uit je tijd in Amerika wilt halen. Aan de hand daarvan bepaal je welke opleiding het beste bij je past.

De meer dan 1.500 graduate schools in de VS zijn niet allemaal hetzelfde. Zo zijn er verschillende soorten universiteiten die elke hun eigen masterstudies aanbieden en andere verwachtingen van hun studenten hebben. Er zijn heel veel verschillende instellingen en diploma mogelijkheden: er zijn universiteiten die alleen masteropleidingen aanbieden, universiteiten die zich op een beperkt aantal PhD programma’s richten, en grote onderzoeksinstellingen waar uit een breed aanbod van zowel masters als ook PhD programma’s gekozen kan worden.

Als je eenmaal weet welke opleiding je wilt gaan volgen, kun je verder onderzoek gaan doen naar de verschillende universiteiten door uit te zoeken waar je vak gedoceerd wordt, op welke wijze en door wie. Daarnaast moet je je realiseren dat elke Amerikaanse universiteit vrij is in het bepalen van de toelatingseisen. Dit kan zelfs zo ver gaan dat de faculteiten van één instelling verschillende toelatingseisen hanteren. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken welke universiteiten goed staan aangeschreven op jouw vakgebied, wat voor soort opleiding zij bieden en wat de toelatingseisen en financieringsmogelijkheden zijn.

Universiteiten kiezen

Begin met het maken van een lijst van tien tot twintig universiteiten die bij jouw wensen en kwaliteiten aansluiten. Je kunt de volgende criteria in overweging nemen om een selectie te maken uit het grote aanbod van instellingen en opleidingen.

Academisch profiel

Het academisch profiel en de toelatingseisen verschillen sterk per universiteit. Het is daarom belangrijk om een universiteit te vinden die in academisch opzicht bij jouw wensen en kwaliteiten past. Andersom moet je realistisch bekijken waar je met jouw profiel een goede kans op toelating hebt. Universiteiten noemen dit een ‘good fit’.

Financiën

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de kosten en eventuele beursmogelijkheden van de universiteit. Onderzoek ook welke financieringsmogelijkheden er door externe beursfondsen geboden worden. Lees verder om meer te leren over de financierings-mogelijkheden en type beurzen.

Accreditatie

Heb je een aantal universiteiten gevonden, dan is het belangrijk om na te gaan of de opleiding(en) die je op het oog hebt geaccrediteerd zijn. Amerikaanse universiteiten worden vaak per regio, en soms per vakgebied, geaccrediteerd. Controleer altijd of de universiteit geaccrediteerd is en zo ja, door welke organisatie(s)

Hoe kun je een passende universiteit vinden?

Heb je eenmaal een lijst met criteria opgesteld? En heb je nagedacht over je budget en welke beursmogelijkheden er voor je zijn? Er zijn verschillende manieren om universiteiten vervolgens te filteren op basis van jouw voorkeuren, kosten en beursmogelijkheden.

Een goede manier om erachter te komen of opleidingen aansluiten bij je studiewensen is door te praten met docenten aan de instelling waar je studeert of bent afgestudeerd. Meestal kunnen zij je namen geven van instellingen en specialisten binnen je vakgebied. Vervolgens kun je rechtstreeks contact opnemen met de opleidingscoördinator van de universiteit om na te gaan of de betreffende universiteit inderdaad aansluit bij wat je zoekt. Andere goede bronnen voor informatie zijn vakliteratuur, referentieboeken en studiegidsen.

Carnegie Classification

De Carnegie Classification of Institutions of Higher Education biedt lijsten van universiteiten die zijn gerangschikt op:

 • De hoogst haalbare graad bij een specifieke instelling
 • Onderzoeksactiviteit (hoog, gemiddeld, laag)
 • Special focus schools met opleidingen op bepaalde vakgebieden (bijvoorbeeld engineering of law)

Handige overzichten zijn de

Zoekmachines

Er zijn daarnaast verschillende online zoekmachines waarmee je op basis van jouw voorkeuren naar universiteiten kunt zoeken. De bekendste zoekmachines zijn:

 • Gradschool.com
 • Peterson’s 
 • GRE Search Service
  Hier kun je een profiel aanmaken als je de GRE test aflegt. Universiteiten die gebruik maken van de GRE Search Service kunnen studenten via deze weg benaderen met informatie over passende programma’s en beursmogelijkheden.

Rankings

Je kunt bij het zoeken gebruik maken van rankings. Over de waarde van rankings zijn de meningen verdeeld. Als je deze wilt gebruiken, let er dan in ieder geval op of de criteria waarop de classificatie gebaseerd is overeenkomen met de zaken die je zelf belangrijk vindt bij een universiteit. Rankings zijn samengesteld op basis van verschillende criteria, waarbij de kwaliteit van het onderwijs niet altijd het zwaarst weegt. Zo staan bij sommige rankings de hoeveelheid geld die een universiteit heeft, naamsbekendheid of toelatingspercentages voorop, of gelden de rankings alleen voor een specifieke faculteit of opleiding. Rankings kunnen nuttig zijn, maar moeten niet de enige middel zijn bij het vinden van passende universiteiten. Het belangrijkste is dat je een universiteit vindt die aansluit bij jouw persoonlijke criteria.

De bekendste organisaties die zich bezighouden met rankings van universiteiten zijn

Maak een overzicht van universiteiten

Als je eenmaal een lijst van universiteiten hebt die aan jouw criteria voldoen en je aanspreken, is het verstandig om in kaart te gaan brengen wat de toelatingsvoorwaarden zijn, bijvoorbeeld met een college planning sheet. Zo kun je universiteiten in een overzicht onderling vergelijken op selectiviteit en toelatingscriteria.

Je kunt het sheet later ook gebruiken om bij te houden welke documenten je nodig hebt om je aanmelding compleet te maken.

Shortlist

Als je eenmaal een lijst hebt met universiteiten die aan je criteria en wensen voldoen, kun je beginnen aan een shortlist. We adviseren je om je bij vijf tot acht universiteiten aan te melden. Om je toelatingskansen te vergroten is het verstandig daarbij onderscheid te maken tussen verschillende categorieën, namelijk dream, reach en safe schools.

 • Twee tot drie zeer selectieve scholen. Dit zijn je droomscholen.
 • Twee tot drie selectieve scholen waarbij jouw academisch profiel aan de toelatingseisen voldoet.
 • Een tot twee waarbij je academisch profiel boven de toelatingseisen ligt en waarbij je redelijkerwijs kunt aannemen dat je een zeer sterke kandidaat bent. Dit zijn je safe schools.

Tip

Stel je tijdens je zoektocht naar universiteiten open op en kijk ook voorbij het rijtje met bekende namen. Voor iedereen is er een perfecte match, en voor iedereen is dat een andere universiteit. Veel studenten beginnen hun zoektocht door te kijken naar de grote namen die hen bekend zijn, maar er zijn veel meer opties. Het kan zomaar blijken dat de perfecte match een hele andere universiteit is dan je in eerste instantie voor ogen had! Realiseer je ook dat de toelatingskansen bij de bekende Ivy Leagues voor iedereen klein zijn en dat je altijd een paar safe schools moet inbouwen.