PhD in de VS

Na je Nederlandse bachelor of master een PhD programma in de VS? In Amerika kunnen studenten na hun bachelor direct doorstromen in een PhD programma. In de eerste jaren volg je onderwijs op graduate niveau, waarmee je een master diploma behaalt als onderdeel van het PhD traject.

Het Amerikaanse hogeronderwijssysteem kent twee graduate diploma’s: de master’s degree en de PhD degree. Om tot een graduate opleiding te worden toegelaten heb je minimaal een Amerikaanse bachelor’s degree nodig of een vergelijkbaar diploma uit een ander land. Een masteropleiding of PhD opleiding is in tegenstelling tot een bacheloropleiding specialistisch van aard. Er zijn in de VS ongeveer 1.500 instellingen die de mogelijkheid bieden een graduate opleiding te behalen in zeer uiteenlopende vakgebieden.

Na het behalen van een bachelordiploma kun je je aanmelden voor een master, maar je kunt ook direct starten met een PhD opleiding in de VS. Anders dan in Nederland is het in de VS niet altijd noodzakelijk om een apart masterdiploma te behalen voordat je aan een PhD programma begint. Je kunt je ook direct aanmelden bij een PhD opleiding. De eerste twee jaren van een PhD programma zijn vergelijkbaar met een masteropleiding. Ben je al in bezit van een masterdiploma in het vakgebied waarin je wilt promoveren? Dan kan het voorkomen dat je gedeeltelijk vrijgesteld wordt van de verplichting om vakken te volgen.

Bij het volgen van een PhD programma zijn er voldoende mogelijkheden om financiering van de universiteit te ontvangen. Je kunt bijvoorbeeld werken als teaching of research assistant. De universiteit financiert dan (een deel) van het colleggeld en een maandelijkse toelage voor levensonderhoud.

Hoe pak je het aan?

Het vinden van een geschikte Amerikaanse universiteit vraagt om een goede voorbereiding. De inschrijving bij een Amerikaanse universiteit verschilt wezenlijk van de inschrijving bij een Nederlandse universiteit. Je moet er rekening mee houden dat het veel tijd, inspanning en geld vraagt om je inschrijving bij een Amerikaanse universiteit rond te krijgen. Het is verstandig om minimaal een jaar voor je wil vertrekken te beginnen met de voorbereiding.

Bij de aanmeldingsprocedure volg je grotendeels het stappenplan zoals dat omschreven is bij een masteropleiding. Dit stappenplan vind je in het onderstaande.

Fulbright flyer optie 1

Stap 1

Onderzoek de mogelijkheden

18 tot 12 maanden voor de start van je studie

Heb je eenmaal besloten dat je een master of PhD opleiding in de VS wilt gaan doen? Het vinden van een passende universiteit is een intensief, leuk en vaak verrassend proces. Met bijna 1.500 instellingen zijn er veel verschillende opties. Daarnaast bestaan er grote verschillen tussen de universiteiten onderling. Het doen van goed onderzoek kost zeker tijd, maar zal je veel opleveren.

 

Stap 2

Financiering

12 maanden voor de start van je studie

Denk al vroeg na over je budget en financieringsmogelijkheden. Het is verleidelijk om je eerst te concentreren op de toelating, maar als je tot na je toelating wacht met het vinden van financiering ben je in de meeste gevallen te laat om dit nog succesvol te regelen. Realiseer je dat er strikte sluitingsdata zijn voor het aanvragen van financiële steun, vaak nog voordat je zekerheid hebt over je toelating.

 

Stap 3

Aanmelding voorbeiden

12 maanden voor de start van je studie

Het duurt minimaal een jaar om je aanmelding bij een Amerikaanse universiteit succesvol af te ronden. Heb je een shortlist van universiteiten gemaakt? Maak dan per universiteit een overzicht van deadlines en wat er nodig is voor je aanmelding, bijvoorbeeld welke toelatingstesten je moet maken, aanbevelingsbrieven en cijferlijsten. Aan de hand daarvan stel je een planning op.

 

 

Stap 4

Aanmelding indienen

9 tot 7 maanden voor de start van je studie

Vanzelfsprekend moeten alle onderdelen van de aanmelding voor de sluitingsdatum door de universiteit ontvangen zijn. Iedere instelling hanteert eigen sluitingsdata. De deadlines liggen over het algemeen tussen november en april voorafgaand aan het academisch jaar waarin je studie begint. Kijk bij de instelling na wat de precieze deadlines zijn en maak naar aanleiding van je shortlist een planning van de deadlines voor je aanmelding en de aanvraag van financiële steun per instelling.

Stap 5

Voorbereiden vertrek

3-4 maanden voor vertrek

Ga je naar de VS vertrekken? De universiteit zal je meer informatie kunnen bieden over de vervolgprocedure en welke documenten je verder nodig hebt. Het verschilt per instelling wat je nodig hebt. De meeste universiteiten hebben voorafgaand aan het studiejaar verplichte oriëntatiedagen voor nieuwe internationale studenten. Naast de aanvraag van je studentenvisum moet je voor vertrek een aantal zaken regelen. Zo is het belangrijk om in de VS een goede verzekering te hebben.