Een opleiding aan een community college

Tweejarige instellingen, ook wel community colleges, bieden de mogelijkheid om een associate’s degree te halen. Dit is een tweejarige opleiding die in het algemeen overeenkomt met de eerste twee jaar van een vierjarige Amerikaanse bachelorstudie. Je kunt na afloop van je opleiding eventueel doorstromen in het derde jaar van een bachelorstudie.

Waarom studeren aan een community college?

Aan een community college volg je de eerste twee jaar van een Amerikaanse bachelorstudie. Een opleiding aan een community college biedt een aantal voordelen ten opzichte van een vierjarige bachelor opleiding. Misschien wil je niet meteen vier jaar in de VS studeren, maar wil je eerst een korter programma volgen. Aan een community college kun je een opleiding volgen van twee jaar, met de optie om daarna eventueel door te stromen in het derde jaar van een bacheloropleiding. De toelating tot een community college is minder selectief, wat een voordeel kan zijn als je aan een bepaalde locatie gebonden bent. Daarnaast zijn de kosten van een studie aan een community college vaak lager dan de kosten aan een vierjarige opleiding.

Hoe ziet je opleiding eruit?

Aan een community college kun je verschillende soorten opleidingen volgen.

De Associate of Arts-opleiding (AA) is een brede, algemeen vormende opleiding. Dit is vergelijkbaar met een liberal arts opleiding. Per semester stel je een pakket samen van maximaal vijf vakken. Je kunt hierbij denken aan vakken als Engelse schrijfvaardigheid, een vreemde taal, geschiedenis, sociologie, natuurwetenschappen, computer science, etc. Dit geeft je de mogelijkheid om je aan een community college breed te ontwikkelen.

Bij een community college wordt veel aandacht gegeven aan begeleiding, opvang en studiesucces. Dat kan onder meer omdat de docenten die aan community colleges verbonden zijn, geen wetenschappelijk onderzoek doen – met de daarbij behorende druk om te publiceren en fondsen te werven. Zij kunnen zich volledig concentreren op lesgeven.

Je kunt je ook al eerder specialiseren op een bepaald vakgebied.

De Associate of Science opleiding (AS) lijkt qua opbouw erg op de Associate of Arts opleiding, alleen kies je nu meer vakken zoals scheikunde, wiskunde en natuurkunde.

De Associate of Applied Science-opleiding (AAS) is een beroepsopleiding. De vakken die je binnen deze opleiding kiest, gelden als voorbereiding op het uitoefenen van een beroep. Je kunt hierbij denken aan opleidingen tot automonteur, muziekinstrumentenmaker, tandartsassistent, en dergelijke.

Wat zijn de belangrijkste verschillen met Nederland?

  • De opleiding

Het liberal arts systeem legt een grotere nadruk op algemene vorming dan een opleiding in Nederland, waarbij je je vanaf het begin in een vakgebied specialiseert. Ook kent het Amerikaanse onderwijssysteem geen onderscheid tussen HBO en WO. Je kunt in Amerika twee jaar studeren voor een associate’s degree, of vier jaar voor een bachelor’s degree.

  • De aanmelding

De aanmelding voor een studie in Amerika kost wat meer tijd en moeite dan een aanmelding voor een studie in Nederland. Zo moet je als buitenlandse student vaak een Engelse taaltest maken om te bewijzen dat je het Engels op voldoende niveau beheerst.

  • Financiering

Een studie in Amerika brengt hogere kosten met zich mee dan een studie in Nederland. Het is belangrijk om de financieringsmogelijkheden van je studie op tijd uit te zoeken en waar je eventueel studiebeurzen kunt vinden.

Waar kun je de opleiding volgen?

Omdat community colleges vaker op het onderwijs voor lokale studenten gericht zijn, heeft niet ieder community college even veel ervaring met de opvang en begeleiding van internationale studenten. Let goed op of het college bijvoorbeeld een campus heeft. De meeste studenten aan openbare community colleges wonen thuis en de colleges hebben dan ook vaak geen campus met huisvesting. Een groot aantal particuliere community colleges heeft wel een campus. Vooral voor niet-Amerikaanse studenten kan dit een belangrijke overweging zijn om voor een bepaald college te kiezen.

The American Association of Community Colleges (AACC) is de overkoepelende organisatie van alle 1.108 community colleges waar je meer informatie kunt vinden over aanmeldingsprocedures, kosten, en statistieken van ieder community college. Let er bij de aanmelding op dat het community college aanmeldingen van internationale studenten accepteert.

Hoe werkt het selectieproces?

Een community college werkt met open enrollment, wat betekent dat je je in kunt schrijven mits je aan de voorwaarden voldoet. In die zin is het toelatingsproces vergelijkbaar met de inschrijving voor een opleiding in Nederland. Een community college kan wel eisen stellen aan je vooropleiding, cijfers en Engelse taalbeheersing.

Wat is je diploma waard?

Een associate’s degree in de VS staat meestal gelijk aan het associate’s degree dat je in Nederland kunt behalen. Je buitenlandse diploma wordt in Nederland geaccrediteerd. Meer informatie biedt de Rijksoverheid.

Doorstromen

Veel community colleges hebben transfer of articulation agreements met vierjarige colleges en universiteiten. Vaak zijn dit instellingen in dezelfde staat of regio, waarbij je na het behalen van goede studieresultaten automatisch kunt doorstormen in het derde studiejaar van een bacheloropleiding. Wil je na je associate’s degree doorstromen naar een bacheloropleiding? Vaak kun je op de website van het community college meer informatie vinden over bestaande transfer agreements met andere instellingen.

Webinar

Wil jij graag van een community college horen? Bekijk de webinar met Hillsborough Community College in Florida

Hoe pak je het aan?

Het vinden van een geschikt community college en je hierbij aanmelden is een leuk en spannend proces, maar vraagt ook om een goede voorbereiding. Ideaal gezien begin je dan ook een jaar tot uiterlijk zes maanden voor vertrek met de voorbereidingen. Houd er rekening mee dat de deadlines van colleges vroeger sluiten dan wij in Nederland gewend zijn.

Onderstaande 5 stappen bieden je een praktisch chronologische handleiding bij het realiseren van je studie in de VS.

Stap 1

Onderzoek je mogelijkheden

12 maanden voor de start van je studie

Het is belangrijk om eerst na te denken wat je precies uit je tijd in de VS wilt halen. Aan de hand daarvan kun je onderzoeken welke opleidingen en mogelijkheden er voor je zijn.

Stap 2

Financiering van je studie

12 maanden voor de start van je studie

Verdiep je in de kosten van een studie in de VS. Het is belangrijk dat je realistisch kijkt naar wat jij kunt betalen en welke beursmogelijkheden er voor je zijn om je studie te financieren.

Stap 3

Bereid je aanmelding voor

12 tot 6 maanden voor de start van je studie

Maak een overzicht van wat er nodig is voor je aanmelding, bijvoorbeeld welke toelatingstesten je moet maken. Aan de hand daarvan stel je een planning op.

Stap 4

Aanmelding indienen

12 tot 6 maanden voor de start van je studie

Dien je aanmelding op tijd in bij het college. De deadlines van Amerikaanse verschillen van die in Nederland. Het is daarvoor nodig een goede planning op te stellen.

Stap 5

Voorbereidingen voor vertrek

Drie maanden voor de start van je studie

Naast de aanvraag van je studentenvisum moet je voor vertrek een aantal zaken regelen. Zo is het belangrijk om in de VS een goede verzekering te hebben. Lees verder om te zien waar je voor vertrek rekening mee moet houden.

EducationUSA Instagram

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, webinars, beursaankondigingen van Amerikaanse universiteiten en andere tips? Volg EducationUSA op Instagram!