Een master in Amerika

Na je bachelor een masteropleiding in de VS? Het vinden van een geschikte Amerikaanse universiteit vraagt om een goede voorbereiding. De inschrijving bij een Amerikaanse universiteit verschilt wezenlijk van de inschrijving bij een Nederlandse universiteit. Je moet er rekening mee houden dat het veel tijd, inspanning en geld vraagt om je inschrijving bij een Amerikaanse universiteit rond te krijgen. Het is verstandig om minimaal een jaar voor je wil vertrekken te beginnen met de voorbereiding. Op deze pagina lees je meer over de soorten masteropleidingen die je in de VS kunt vinden en hoe je het aanmeldingsproces in vijf stappen succesvol kunt doorlopen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Het Amerikaanse hogeronderwijssysteem kent twee graduate diploma’s: de master’s degree en de PhD degree. Om tot een graduate opleiding te worden toegelaten heb je minimaal een Amerikaanse bachelor’s degree nodig of een vergelijkbaar diploma uit een ander land. Een masteropleiding is in tegenstelling tot een bacheloropleiding specialistisch van aard. Er zijn in de VS ongeveer 1.500 instellingen die de mogelijkheid bieden een masterdiploma te behalen in zeer uiteenlopende vakgebieden. Een masteropleiding in de VS duurt minimaal één jaar, maar meestal langer. Afhankelijk van de opleiding moet je rekening houden met een tijdsduur van anderhalf tot drie jaar.

Soorten masteropleidingen

Er zijn in de VS verschillende soorten masteropleidingen. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen masteropleidingen die als voorbereiding dienen voor het uitoefenen van een beroep – de professional master – en de meer algemeen vormende opleidingen, de academische master. Je stelt zelf je studieprogramma samen door vakken (courses) en werkgroepen (seminars) te kiezen binnen je vakgebied en binnen daaraan verwante studierichtingen, maar het kan ook voorkomen dat je hele studieprogramma al vast staat. Een Amerikaans masterdiploma is vergelijkbaar met een Nederlands masterdiploma.

Beroepsgerichte master

Beroepsgerichte masteropleidingen leiden tot titels waar de specialisatie in de naam verwerkt is. Beroepsgerichte opleidingen bereiden voor tot de uitoefening van een bepaald beroep. Beroepsgerichte opleidingen worden vrijwel nooit met een scriptie afgesloten. De meeste opleidingen worden afgesloten met een examen of een andere proeve van bekwaamheid. De vereisten verschillen per instelling en per vakgebied.

Voorbeelden van professionele masteropleidingen zijn:

  • Master of architecture (MArch)
  • Master of Business Administration (MBA/Executive MBA)
  • Master of Fine Arts (MFA)
  • Master of Education (MEd)
  • Master of Public Administration and Public Policy (MPA/MPP)
  • Master of Public Health (MPH)
  • Master of Social Work (MSW)

Sommige professionele masteropleidingen, zoals de MBA en de MEd, duren een jaar. Andere opleidingen duren twee jaar.

Academische masteropleidingen

De academische masteropleidingen dienen in veel gevallen als voorbereiding op verdere studie (bijvoorbeeld een PhD) of als voorbereiding op lesgeven. Deze academische opleidingen leiden tot de titel Master of Arts (MA) of Master of Science (MS). Academische masteropleidingen duren meestal twee jaar en worden met een scriptie afgesloten.

Doctor of Philosophy (PhD)

Na het behalen van een bachelordiploma kun je je aanmelden voor een master, maar je kunt ook direct starten met een PhD opleiding in de VS. Anders dan in Nederland is het in de VS niet altijd noodzakelijk om een apart masterdiploma te behalen voordat je aan een PhD programma begint. Je kunt je ook direct aanmelden bij een PhD opleiding. De eerste twee jaren van een PhD programma zijn vergelijkbaar met een masteropleiding. Ben je al in bezit van een masterdiploma in het vakgebied waarin je wilt promoveren? Dan kan het voorkomen dat je gedeeltelijk vrijgesteld wordt van de verplichting om vakken te volgen. Lees meer over het starten met een PhD.

Geneeskunde

In de Verenigde Staten is de opbouw van de geneeskundeopleiding anders dan in Nederland. Amerikaanse studenten kunnen niet direct na de middelbare school met een geneeskunde studie starten. Als toekomstig geneeskunde student moet je eerst een vierjarig pre-med programma volgen aan een college of universiteit. Na het behalen van een bachelordiploma in pre-med gaan studenten naar medical school. Deze opleiding duurt vier jaar en wordt afgesloten met een MD (Medical Doctor) diploma. Daarna doen studenten nog drie tot zeven jaar praktijkervaring op tijdens (onderzoeks)stages in ziekenhuizen.

Rechten

Amerikaanse rechtenopleidingen zijn anders opgebouwd dan in Nederland. Amerikaanse rechtenstudenten volgen in de bachelorfase een vierjarig pre-law programma. Pas na de bachelorfase gaan studenten naar Law School. Deze opleiding duurt drie jaar en wordt afgesloten met een JD (Juris Doctor) diploma, die vergelijkbaar is met de Nederlandse Meester in de Rechten titel. Daarna leggen Amerikanen een American State Bar Examination af. Pas als dit examen met goed gevolg is afgelegd, is men klaar met de juridische opleiding. Veel internationale studenten volgen in de VS een LLM programma.

MBA/Bedrijfskunde

Een MSc is een meestal éénjarig specialisatieprogramma in bijvoorbeeld accounting, finance, marketing, international business of economics. Deze zijn over het algemeen bedoeld voor studenten die al een bachelordiploma of andere opleiding hebben in economie of management. Een MBA-opleiding is een beroepsopleiding op graduate niveau die dient als voorbereiding op een leidinggevende functie in het bedrijfsleven. Voor de meeste MBA opleidingen heb je een aantal jaren werkervaring nodig, maar is het niet altijd nodig om een economische vooropleiding te hebben.

Hoe pak je het aan?

Voordat je met de aanmelding begint is het belangrijk om goed na te denken waarom je in de VS wilt studeren en wat je met de studie wilt bereiken. Het vinden van een geschikte Amerikaanse universiteit vraagt om een goede voorbereiding. De inschrijving bij een Amerikaanse universiteit verschilt wezenlijk van de inschrijving bij een Nederlandse universiteit. Je moet er rekening mee houden dat het veel tijd, inspanning en geld vraagt om je inschrijving bij een Amerikaanse universiteit rond te krijgen. Het is verstandig om minimaal een jaar voor je wil vertrekken te beginnen met de voorbereiding.

Stap 1

Onderzoek je mogelijkheden

18 tot 12 maanden voor de start van je studie

Heb je eenmaal besloten dat je een master of PhD opleiding in de VS wilt gaan doen? Het vinden van een passende universiteit is een intensief, leuk en vaak verrassend proces. Met bijna 1.500 instellingen zijn er veel verschillende opties. Daarnaast bestaan er grote verschillen tussen de universiteiten onderling. Het doen van goed onderzoek kost zeker tijd, maar zal je veel opleveren.

Stap 2

Financiering van je studie

12 maanden voor de start van je studie

Denk al vroeg na over je budget en financieringsmogelijkheden. Het is verleidelijk om je eerst te concentreren op de toelating, maar als je tot na je toelating wacht met het vinden van financiering ben je in de meeste gevallen te laat om dit nog succesvol te regelen. Realiseer je dat er strikte sluitingsdata zijn voor het aanvragen van financiële steun, vaak nog voordat je zekerheid hebt over je toelating.

Stap 3

Bereid de aanmelding voor

12 maanden voor de start van je studie

Het duurt minimaal een jaar om je aanmelding bij een Amerikaanse universiteit succesvol af te ronden. Heb je een shortlist van universiteiten gemaakt? Maak dan per universiteit een overzicht van deadlines en wat er nodig is voor je aanmelding, bijvoorbeeld welke toelatingstesten je moet maken, aanbevelingsbrieven en cijferlijsten. Aan de hand daarvan stel je een planning op.

Stap 4

Aanmelding indienen

9 tot 7 maanden voor de start van je studie

Vanzelfsprekend moeten alle onderdelen van de aanmelding voor de sluitingsdatum door de universiteit ontvangen zijn. Iedere instelling hanteert eigen sluitingsdata. De deadlines liggen over het algemeen tussen november en april voorafgaand aan het academisch jaar waarin je studie begint. Kijk bij de instelling na wat de precieze deadlines zijn en maak naar aanleiding van je shortlist een planning van de deadlines voor je aanmelding en de aanvraag van financiële steun per instelling.

Fulbright beurzen

Er bestaan een paar Nederlandse en veel Amerikaanse onafhankelijke sponsoren en semi-overheidsorganisaties waar je voor studie op graduate niveau een aanvraag voor financiële steun kunt indienen. Wil jij in het najaar van een master, non-degree programma of onderzoek op graduate niveau gaan doen aan een Amerikaanse universiteit? Dan is een Fulbright beurs misschien iets voor jou! De beurs bedraagt momenteel $35,000. De deadline voor het aanvragen van een Fulbright beurs is mid-januari voor studenten die het najaar daarop met een graduate opleiding in de VS willen starten. Let op dat je de beurs vaak aanvraagt voordat je definitief bericht hebt over jouw toelating.

Stap 5

Voorbereidingen op vertrek

3-4 maanden voor de start van je studie

Ga je naar de VS vertrekken? De universiteit zal je meer informatie kunnen bieden over de vervolgprocedure en welke documenten je verder nodig hebt. Het verschilt per instelling wat je nodig hebt. De meeste universiteiten hebben voorafgaand aan het studiejaar verplichte oriëntatiedagen voor nieuwe internationale studenten. Naast de aanvraag van je studentenvisum moet je voor vertrek een aantal zaken regelen. Zo is het belangrijk om in de VS een goede verzekering te hebben.