Studeren in de Verenigde Staten na de middelbare school

Voordat je met de aanmelding begint is het belangrijk om te bedenken waarom je precies een undergraduate opleiding in de VS wilt doen. Een studie in Amerika is vooral een uitkomst wanneer je meerdere talenten hebt, maar nog niet precies weet welke richting je uit wilt. Dankzij het liberal arts systeem krijg je bij een Amerikaanse universiteit de kans om verschillende vakgebieden uit te proberen en te combineren. Zo kun je verschillende wetenschappelijke interesses ontwikkelen. Je hebt de mogelijkheid om in verschillende richtingen af te studeren en je talenten te ontwikkelen in bijvoorbeeld de kunsten of sport. Je hebt daarbij onvoorstelbaar veel opties. Er zijn in de Verenigde Staten bijna 4.700 hogeronderwijsinstellingen. Het vinden van geschikte Amerikaanse universiteit(en) en je hierbij aanmelden is een leuk en spannend proces, maar vraagt ook om een goede voorbereiding. Het is raadzaam om ongeveer achttien maanden voor je vertrek met het hele proces te beginnen. Het duurt ongeveer een jaar om je aanmelding helemaal rond te krijgen.

We begrijpen dat het voor een Nederlandse scholier best ingewikkeld kan zijn om dit proces te doorlopen. De Fulbright Commission is er om je hierbij te ondersteunen. Op de volgende pagina’s vind je alle stappen die je bij dit toelatingsproces nodig hebt, inclusief voorbeelddocumenten, handige filmpjes en tips. Heb na het doornemen van de informatie nog vragen? Die kun je altijd stellen aan onze Educational Adviser.

Weet je nog niet zo goed of een studie in de VS wel iets voor jou is, of wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden in de VS? Ook als je geen volledige diploma opleiding in de VS wilt doen, zijn er genoeg andere mogelijkheden. Zo kun je een tweejarige opleiding aan een community college volgen of als tussenjaar in de VS studeren. Wellicht vind je het ook leuk om een van onze informatiebijeenkomsten te bezoeken. Daar leer je meer over het Amerikaanse onderwijssysteem en kan een panel van oud-studenten al je vragen beantwoorden.

Studeer je al in Nederland en wil je je huidige studie in de VS afmaken? Dan geldt er een andere toelatingsprocedure. Bekijk hiervoor de informatie over transfer students.

Wist je dat…
  • …een bacheloropleiding in de VS vier jaar duurt. Er is daarbij geen verschil in hbo- en wo-opleidingen zoals in Nederland.

 

  • …de kosten van een Amerikaanse opleiding vaak hoger liggen dan die van een studie in Nederland. Je moet de financiering van je studie dus goed plannen. In sommige gevallen kun je een studielening van DUO meenemen naar de VS. Zie ook onze informatie over financiering.

 

  • …een bachelordiploma van een Amerikaanse opleiding niet altijd gelijk staat aan een Nederlands diploma. Denk er bij het maken van je keuze voor een bachelorstudie in de VS aan dat je met (alleen) een Amerikaans bachelordiploma niet altijd direct toegelaten wordt tot een Nederlandse masteropleiding.