Toelatingstesten

Anders dan in Nederland wordt er op Amerikaanse middelbare scholen geen centraal eindexamen afgelegd. Om die reden wordt de toelating tot een Amerikaanse universiteit medebepaald door de resultaten van gestandaardiseerde toelatingstesten. Welke test(en) er moeten worden afgelegd, hangt af van de universiteit, de studierichting en het niveau van de te volgen studie. Bovendien stelt elke universiteit haar eigen eisen aan de te behalen testscores.

Voor alle testen zijn oefenboeken te koop bij The American Book Center in Amsterdam en Den Haag. Voor online oefenmateriaal per test kijk je bij de informatie per test.

SAT versus ACT

Veel Amerikaanse universiteiten hanteren de SAT of ACT scores als één van de selectiecriteria voor hun bachelorstudies. Kijk bij de toelatingseisen van de universiteiten waarin je geïnteresseerd bent of de SAT of ACT vereist zijn.

Veel scholieren leggen de test van hun keuze twee keer af. Idealiter maak je de test één keer in het voorjaar en de tweede keer in het vroege najaar van je eindexamenjaar. Vaker mag ook, hoewel het goed is om te weten dat je score met twee testresultaten meestal representatief is voor hetgeen je kunt behalen.

Tip:
  • Ben je van plan een associate degree te behalen aan een community college? Dan zijn de SAT of ACT in de regel niet vereist.
  • Een toenemend aantal vierjarige universiteiten en colleges vereist van hun aankomend studenten geen ACT of SAT score voor toelating. Dit zijn de zogeheten test optional schools. In sommige gevallen verwacht men nog wel zo’n score van studenten die in aanmerking willen komen voor een studiebeurs. Een overzicht van test optional schools is te vinden via Fairtest.
  • Heb je dyslexie of een ander leerprobleem waarvoor je testing accomodations wil aanvragen? Begin hier ruim op tijd mee. Het aanvragen van testing accomodations is bij internationale testlocaties een ingewikkelde procedure, die meestal zo’n zes tot acht weken tijd in beslag neemt. Je registreert je eerst voor de test en dient daarna samen met je school een accomodations request in. Meer informatie over het aanvragen van testing accomodations van ACT vind je hier. Voor meer informatie over de SAT kun je hier klikken.
Kiezen

Je hoeft maar één van deze twee testen te maken, waardoor je zelf kunt bepalen welke je het beste ligt. Sinds de SAT in maart 2016 vernieuwd is, zijn de twee testen steeds meer op elkaar gaan lijken. Toch zijn er een paar opvallende verschillen: zo heeft de ACT bijvoorbeeld een science component. De SAT biedt dit niet. Een ander opvallend verschil is het aantal vragen (SAT: 154, ACT: 215) en de hoeveelheid tijd die je per vraag beschikbaar hebt (SAT: 1 minuut en 10 seconden, ACT: 49 seconden).  Dat betekent dat je bij de ACT flink door moet werken. Tegelijkertijd heb je door het aantal vragen een goede kans op een prima score.

Scholieren met een N&G of N&T profiel geven vaak de voorkeur aan de ACT. Heb je een C&M of E&M profiel? Dan vind je de SAT wellicht aantrekkelijker. We adviseren je om oefentesten van beide testen te maken voordat je een keuze maakt. Zo kun je zelf ontdekken welke test je voorkeur heeft.

 

ACT

De ACT is een meerkeuzetoets die twee uur en 55 minuten duurt, plus 40 minuten voor het optionele essay. De test bestaat uit vier onderdelen: Engels, wiskunde, lezen en science. Je krijgt een samengestelde score tussen de 1 – 36 punten. Op de website van de Amerikaanse universiteiten kun je terugvinden wat de door hen vereiste scores zijn.

Je kunt de test ongeveer vijf keer per jaar in Nederland afleggen. Raadpleeg ACT voor de meest actuele data. Let op dat de inschrijving al vijf tot zes weken voor de testdatum sluit! De test kost ongeveer $ 80 – $ 95, afhankelijk van het optionele essay.

Je kunt je score direct kosteloos aan vier universiteiten laten doorsturen, of op een later moment tegen een kleine vergoeding per universiteit. Let op: universiteiten accepteren alleen de officiële, direct aan hen gerapporteerde uitslagen.

Oefenmateriaal is te downloaden op de website van ACT. Hier kun je oefenboeken vinden en gratis materiaal krijgen via de ACT Academy.

Wil jij je aanmelden voor het Campus Scholarship Program?

Vergeet niet om tijdens je registratie de score recipient code van de Fulbright Commission in te vullen. Je score report wordt dan automatisch en kosteloos naar ons gestuurd.

  • ACT: 9073

SAT

De SAT is een meerkeuze toets die drie uur duurt. De test bestaat uit drie onderdelen: leesvaardigheid, schrijf- en taalvaardigheid en wiskunde. Je krijgt een samengestelde score tussen 400 en 1600 punten. Op de website van de Amerikaanse universiteiten kun je terugvinden wat de door hen vereiste scores zijn.

Je kunt de test enkele keren per jaar in Nederland afleggen. Raadpleeg Collegeboard voor de meest actuele data. Let op dat de registratie minimaal vier weken voor de testdatum sluit! Registratie gaat online via Collegeboard. De test kost ongeveer $ 80.

Je kunt je score direct kosteloos aan vier universiteiten laten doorsturen, of op een later moment tegen een kleine vergoeding per universiteit. Let op: universiteiten accepteren alleen de officiële, direct aan hen gerapporteerde uitslagen.

Oefenmateriaal is te vinden via Collegeboard. Daarnaast kun je via Khan Academy gratis een uitgebreide online cursus volgen.

Wil jij je aanmelden voor het Campus Scholarship Program?

Vergeet niet om tijdens je registratie de score recipient code van de Fulbright Commission in te vullen. Je score report wordt dan automatisch en kosteloos naar ons gestuurd.

  • SAT: 6742
SAT Subject Tests

Tot 2020 kon je ook de meer vakgerichte SAT Subject Tests maken. Deze test zal door Collegeboard worden geschrapt. Dat betekent dat de Subject Tests na juni 2021 niet meer te maken zijn. Amerikaanse universiteiten zullen de Subject Tests niet langer als selectiecriterium hanteren.