Tussenjaar

Een tussenjaar aan een Amerikaanse onderwijsinstelling bied je een mooie kans om je een jaar lang te ontwikkelen. Dankzij het liberal arts systeem heb je veel vrijheid om zelf een vakkenpakket samen te stellen en zo nieuwe interesses of talenten te ontdekken, voordat je in Nederland verder gaat met je studie.

Heb je een havo, vwo, IB, of mbo diploma, dan kun je je in principe aanmelden voor een tussenjaar aan een Amerikaans community college, vierjarig college of universiteit. Het vergt echter wel wat tijd en inspanning om een passende universiteit te vinden. Als je voor een volledige bacheloropleiding naar Amerika gaat, staan in principe alle universiteiten voor je open en dat zijn er duizenden, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Ga je een tussenjaar naar Amerika, houd er dan rekening mee dat niet alle universiteiten je aanmelding in behandeling willen nemen. Het is raadzaam om op tijd te beginnen met je oriëntatie, ten minste een jaar voor vertrek. Afhankelijk van waar je wilt gaan studeren, moet je de Engelse taaltest en toelatingstesten gaan afleggen, referenties en cijferlijsten opvragen bij je school en nadenken over de financiering van je tussenjaar.

Tussenjaar na de middelbare school

Doe je op dit moment havo, vwo of gymnasium? Dan is het Campus Scholarship Program wellicht iets voor jou. Het Campus Scholarship Program biedt je een unieke kans om op een Amerikaanse campus te wonen en het eerste jaar van een Amerikaanse bachelorstudie te volgen. Ben je geselecteerd voor dit programma, dan helpen wij je bij de toelating en het verkrijgen van een studiebeurs. Je meldt je uiterlijk aan het begin van je eindexamenjaar aan voor dit programma.

Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om een tussenjaar aan een Amerikaans community college te studeren. De aanmelding en toelating bij een community college is in het algemeen eenvoudiger dan de aanmelding bij een vierjarig college. Community colleges werken met open admission, wat betekent dat iedereen die aan de toelatingseisen voldoet en de opleiding kan financieren wordt toegelaten. Je kunt je tot enkele maanden voor vertrek aanmelden bij een community college en hoeft meestal geen SAT of ACT af te leggen.

 

Financiering van je tussenjaar

Er zijn voor een tussenjaar vrijwel geen beurzen van externe organisaties beschikbaar. Dat betekent dat je het tussenjaar meestal zelf moet financieren. In sommige gevallen kan de Amerikaanse universiteit je een studiebeurs bieden, waarmee je de kosten deels kunt financieren. Houd er rekening mee dat jij en/of je ouder(s) alsnog een deel zelf moeten financieren. Daarbij is een minimumbedrag van $20,000 voor een studiejaar een realistisch bedrag.

 

Beursmogelijkheden

Een groot aantal Amerikaanse universiteiten zal hun studiebeurzen reserveren voor de studenten die er voor de volledige vier jaar gaan studeren. Een klein aantal Amerikaanse universiteiten verstrekt wel studiebeurzen voor een tussenjaar. De meeste beurzen worden verstrekt op basis van academische kwaliteiten (cijfers en testresultaten) en/of personal fit (je past goed op de campus omdat je interesses goed aansluiten bij het profiel dat ze zoeken, je een bepaald talent hebt of sport beoefent, et cetera). Een aantal universiteiten geeft ook beurzen aan internationale studenten omdat ze de diversiteit op de campus bevorderen. Amerikaanse universiteiten zien het als een belangrijke taak om Amerikaanse studenten kennis te laten maken met verschillende culturen. Dat maakt jou als Nederlandse scholier een interessante kandidaat.

Sportbeurzen zijn niet beschikbaar voor een tussenjaar. Als tussenjaar student voldoe je niet aan de competitieregels die zijn opgesteld door de NCAA. Voor meer informatie bezoek je de pagina over sportbeurzen.

 

Studielening

Het is niet mogelijk om voor een tussenjaar een studielening aan te vragen bij DUO. Momenteel is het mogelijk om bij DUO een studielening aan te vragen voor een diplomastudie in de VS. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden: de student moet voor een diploma studeren en de opleiding moet van voldoende kwaliteit zijn. Een student die voor een jaar naar de VS gaat en daarmee niet voor een diploma studeert, heeft dus in principe geen recht op een studielening. DUO toetst bij de aanvraag de intentie van de student. De meest actuele informatie over de mogelijkheden tot het aanvragen van een lening voor een studie in het buitenland vind je op de website van DUO.