Stap 3: Shortlist

Als je eenmaal een lijst hebt met universiteiten die aan je criteria en wensen voldoen, kun je beginnen aan een shortlist. We adviseren je om je bij vijf tot acht universiteiten aan te melden. Om je toelatingskansen te vergroten is het verstandig daarbij onderscheid te maken tussen verschillende categorieën, namelijk dream, reach en safe schools.

 

  • Twee tot drie zeer selectieve scholen. Dit zijn je droomscholen.
  • Twee tot drie selectieve scholen waarbij jouw academisch profiel aan de toelatingseisen voldoet.
  • Een tot twee waarbij je academisch profiel boven de toelatingseisen ligt en waarbij je redelijkerwijs kunt aannemen dat je een zeer sterke kandidaat bent. Dit zijn je safe schools.

 

Als je een beperkt budget hebt en dus afhankelijk van het aanbod aan studiebeurzen van de universiteit(en) bent, is het verstandig om je bij nog meer safe schools aan te melden. Op de website van de universiteit kun je het freshman profile vinden, met daarin een overzicht van de gemiddelde cijfers en testscores van alle toegelaten eerstejaarsstudenten. Hoe sterker jouw academisch profiel is ten opzichte van dit profiel, hoe hoger je kansen op toelating en academische beurzen.