Studielening en overige bronnen

Studielening

Voldoe je aan de algemene voorwaarden om een studiefinancieringslening aan te vragen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een lening voor bij je studie in de VS. Meer informatie kun je vinden op de website van DUO. Als je geen Nederlands staatsburger bent, kun je ook informeren naar leningen of beurzen die in je eigen land worden verstrekt.

 

Bijbaan

In het eerste jaar mogen buitenlandse studenten met een F-1 visum op de campus een bijbaantje hebben voor maximaal 20 uur per week. Na het eerste jaar mag je eventueel met toestemming van de U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) ook buiten de campus werken. Studenten die op een J-1 visum in Amerika studeren, mogen na het eerste jaar maximaal 20 uur per week buiten de campus werken. Het geld dat je verdient is extra zakgeld, maar mag niet als middel om je collegegeld mee te betalen of als inkomen voor je levensonderhoud dienen, en is hiervoor ook niet voldoende.

Na het eerste jaar kun je eventueel als residence assistant (RA) werken. Je begeleidt studenten in jouw gebouw en krijgt daarvoor gratis inwoning en maaltijden op de campus.

 

Externe beursfondsen

Voor studies op bachelorniveau zijn er vrijwel geen externe beursfondsen beschikbaar. Ga je een masteropleiding in de VS doen, dan zijn er enkele Nederlandse en Amerikaanse sponsoren en overheidsorganisaties waar je voor een beursaanvraag terecht kunt.

 

Uitwisseling tijdens je Nederlandse studie

Een uitwisseling met een Amerikaanse universiteit via je Nederlandse instelling is een relatief betaalbaar alternatief voor een volledige studie in de VS. Veel Nederlandse hogeronderwijsinstellingen (hbo/wo) bieden studenten de mogelijkheid aan om deel te nemen aan uitwisselingsprogramma’s of samenwerkingsovereenkomsten met Amerikaanse universiteiten. Eén van de voordelen van deelname aan zo’n uitwisselingsprogramma is dat het de kosten drukt. Uitwisselingsstudenten betalen gewoon collegegeld aan de Nederlandse instelling. Hoewel het niet alle kosten dekt en je waarschijnlijk aanvullende financiering nodig hebt, is zo’n uitwisseling toch een goede manier om de kosten laag te houden. Je faculteit of het International Office van je instelling heeft hier meer informatie over.

 

Scholieren met de Amerikaanse nationaliteit

Heb je (ook) de Amerikaanse nationaliteit, dan kun je op diverse manieren financiële steun aanvragen. De Amerikaanse federale overheid voorziet in 75% van deze financiering. Het grootste federale beursprogramma is het Pell Grant-programma, waarbij het uit te keren bedrag wordt vastgesteld aan de hand van het inkomen van je ouders of verzorgers, zodat het geld bij de studenten terechtkomt die het het hardst nodig hebben. Het grootste algehele federale financieringsprogramma is het Federal Family Education Loan Program, dat leningen verstrekt aan zowel studenten als aan hun ouders. De meeste staten steunen ook beursprogramma’s waarbij het geld verdeeld wordt op basis van behoefte. Je moet hiervoor de nodige (online) formulieren invullen. Belangrijke websites zijn Studentaid en FAFSA.

Je kunt overigens maar van één overheid tegemoetkoming in je studiekosten ontvangen en dat betekent dat als je leningen en beurzen ontvangt van Amerikaanse overheidsfondsen, je niet in aanmerking komt voor een lening via de Nederlandse studiefinanciering.