Essay

Het essay is een belangrijk onderdeel van de aanmeldingsprocedure. Vaak is dit een kort opstel over jezelf, zodat de selectiecommissie een beter beeld van je krijgt en niet alleen af hoeft te gaan op je cijfers en de uitslagen van je toelatingstesten. Het essay is een goede manier om jezelf voor te stellen aan de selectiecommissie.

Daarnaast wordt het essay ook gebruikt om een indruk te krijgen van je schrijfvaardigheid. Een Amerikaanse universiteit ziet graag een origineel essay, waarin je je ideeën en interesses verwerkt en waaruit blijkt dat je je gedachten begrijpelijk en grammaticaal correct op papier kunt zetten. Ongeacht het onderwerp van je essay zal er gelet worden op grammatica, duidelijkheid, stijl en netheid. Mocht je minder goed hebben gescoord op de SAT of ACT, dan kun je dat wellicht compenseren door een goed essay te schrijven en te tonen dat je de taal toch goed beheerst.

De meeste universiteiten geven je de keuze uit meerdere essay vragen. Deze kun je op de website terugvinden. Maak je gebruik van de Common App dan kun je kiezen uit een aantal essay prompts, die te vinden zijn op de website van de Common App.

Feedback en tips

Wil je feedback op je essay voordat je het inlevert? Dat kan! Mail onze Educational Adviser en we kijken het essay voor je na.

Verder vind je onderstaand een aantal tips om je op weg te helpen, of bekijk onze webinar met Reed College om een indruk te krijgen van hoe Amerikaanse universiteiten de toelatingsessays beoordelen.

Een essay heeft twee basisingrediënten: inhoud en stijl. Je kunt uit veel verschillende onderwerpen kiezen, al wordt er meestal geschreven over schoolactiviteiten. Je hoeft je niet te beperken tot je middelbareschooljaren, want hoe je over de toekomst of het verleden denkt is ook belangrijk. De selectiecommissie wil bijvoorbeeld graag weten wat voor plannen en ideeën je hebt, hoe je ze denkt te gaan verwezenlijken, welke mensen invloed op je hebben (gehad) en waarom, en dergelijke.

Een goed essay schrijven kost tijd. Begin in de zomer voorafgaand aan je eindexamen met brainstormen. Bekijk bijvoorbeeld de essayvragen van de Common App en kies daar een aantal onderwerpen uit om over te schrijven. Kies een onderwerp waarin je jouw visie en ideeën kwijt kunt.

Als de selectiecommissie je vraagt te reageren op een bepaalde vraag of een bepaalde uitspraak, dan betekent dat niet dat er maar één goed antwoord is. Ze geven je gewoon een idee om verder uit te werken naar jouw eigen inzicht en creativiteit. Schrijf vervolgens een kladversie. Laat je essays door iemand anders nalezen (bijvoorbeeld je familie of docenten) en vraag om feedback. Vraag of de boodschap overkomt, of de tekst goed loopt en of jij erin herkenbaar bent. Laat je essay een tijdje liggen en bekijk het daarna opnieuw. Vaak moet je meerdere versies schrijven om tot een goed essay te komen.

Heb je inspiratie nodig? Sommige universiteiten hebben voorbeelden van goede essays op hun website staan. Enkele voorbeelden:

  • Begin bij het begin. Heb je genoeg onderzoek gedaan om de universiteit ervan te kunnen overtuigen dat je een goede match voor ze bent? Bedenk waarom jij zo graag naar juist deze universiteit zou willen. Vermijd vaag taalgebruik en betekenisloze zinnen als “I love America.”
  • Schrijf een pakkende introductie. Begin je essay bijvoorbeeld met een anekdote of citaat dat belangrijk voor je is.
  • Wees eerlijk in je essays en toon je gevoelens en betrokkenheid. Uit je essay mag best blijken dat je nog niet zeker van je toekomst bent. Dit toont aan dat je erover nadenkt, wat juist als een positieve eigenschap wordt gezien, in plaats van als een negatieve. Wees ook niet bang om je tekortkomingen te tonen. Wie weet kun je hier juist een sterk punt van maken. Een universiteit ziet graag dat je nadenkt over je eigen ontwikkeling.
  • Geef ook aan waarom je bezigheden zo belangrijk voor je zijn. Als je bijvoorbeeld in het discussieteam van je school of in de studentenraad zit, kun je beschrijven waarom je dit interessant vindt en wat je er van leert en niet zo zeer wat je doet. Geef concrete voorbeelden.
  • Probeer te voorkomen dat je essay een opsomming van je activiteiten wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je essay geeft de universiteit bij voorkeur juist nieuwe informatie. Staat deze informatie al elders in je aanmelding? Dan kun je beter andere dingen bespreken.
  • De toelatingscommissie bekijkt je essay niet alleen inhoudelijk maar kijkt ook of je je aan de opdracht houdt. Zorg dus dat je de vraag beantwoordt en dat je essay niet te veel van de opdracht afwijkt.
  • Schrijf een duidelijke conclusie. Dit onderdeel is het laatste wat de toelatingscommissie leest en dit zullen ze dus het beste onthouden. Stel jezelf de volgende vragen voordat je je conclusie schrijft: wat wil je dat de lezer meeneemt na het lezen van je essay? Welke indruk wil je achterlaten? Zorg dat al je argumenten in je conclusie samenkomen om de centrale vraag duidelijk te beantwoorden.
  • Vaak wordt er een limiet gesteld aan de lengte van het essay. Het essay wordt persoonlijk behandeld, maar het is wel één van de honderden essays die een selectiecommissie moet lezen en daarom mag het niet te lang zijn. Concentreer je in eerste instantie op de inhoud en niet op de lengte. Als het nodig is kun je later altijd nog dingen schrappen.