Stap 2: Het zoeken naar passende universiteiten

Waar moet je op letten?

Als je eenmaal weet wat voor soort opleiding je wilt gaan volgen, kun je verder gaan kijken naar de verschillende universiteiten. Begin met het maken van een lijst van tien tot twintig universiteiten die jou aanspreken en die aan jouw criteria voldoen. Neem daarbij onderstaande punten in overweging.

Academisch profiel

Het academisch profiel en de toelatingseisen verschillen sterk per universiteit. Het is daarom belangrijk om een universiteit te vinden die in academisch opzicht bij jouw wensen en kwaliteiten past. Je kiest gedurende de eerste twee jaar van je opleiding nog geen specialisatie, maar het is wel verstandig om te kijken welke vakgebieden een universiteit aanbiedt. Mocht je al weten welke richting je uit wilt, dan is het fijn om te weten uit welke specialisaties je kunt kiezen.

Naast de mogelijkheid om veel verschillende vakken te volgen, kun je je bij een Amerikaanse universiteit breder ontwikkelen, door naast de lessen extracurriculaire activiteiten te ontplooien. Heb je een bepaald talent en wil je dit in de VS verder ontwikkelen, dan kun je de mogelijkheden meenemen in je onderzoek naar een universiteit.

Let daarnaast op de volgende factoren:

  • Student to faculty ratio. De student to faculty ratio geeft aan wat de verhouding tussen het aantal studenten en het aantal docenten en professoren is. Stel, de student to faculty ratio is 1:20, dan betekent dat dat er voor iedere twintig studenten één docent beschikbaar is. Hoe kleiner de ratio, hoe meer onderwijspersoneel een universiteit in dienst heeft en hoe kleinschaliger en persoonlijker het onderwijs is.
  • Onderzoeksmogelijkheden voor undergraduate studenten. De onderzoeksfaciliteiten kunnen aanzienlijk verschillen per universiteit. Er zijn instellingen die zich vooral richten op het geven van onderwijs, maar er zijn ook instellingen die zich voornamelijk op onderzoek richten. Vaak zijn dit de grotere research universities. Houd er rekening mee dat het doen van onderzoek op undergraduate niveau niet gangbaar is.
  • Stage lopen is meestal geen vast onderdeel van het Amerikaanse onderwijsprogramma. De meeste Amerikaanse studenten doen praktijkervaring op tijdens de zomermaanden. Soms kun je wel gebruik maken van de connecties die een universiteit met bepaalde bedrijven in en ook buiten de regio heeft. Ook zijn er in sommige regio’s veel bedrijven binnen een bepaalde industrie, denk bijvoorbeeld aan Silicon Valley.
  • Mogelijkheid tot volgen honors programma’s en het aanbod aan extracurriculaire activiteiten. Kijk goed naar welke ontwikkelingsmogelijkheden een universiteit je biedt. Het voordeel van een studie in Amerika is dat je de kans hebt om je naast je studie op een breder vlak te ontwikkelen door je ook naast je studieactiviteiten verder te ontplooien.
  • Mogelijkheden om mee te doen aan uitwisselingsprogramma’s.

Toelatingseisen

De toelatingseisen verschillen sterk per universiteit. Bij de meeste universiteiten kun je op de website zien aan welk profiel een toekomstige student moet voldoen. Het is belangrijk om dit profiel te bestuderen en aan de hand daarvan jouw eigen toelatingskansen realistisch in te schatten. De bekende namen, waaronder de Ivy League scholen, hebben vaak een toelatingspercentage van onder de 6 procent. Voorbij de bekende namen heb je vaak betere toelatingskansen.

Universiteiten kunnen eisen stellen aan je vooropleiding en cijfergemiddelde (GPA), scores op de Engelse taaltest, toelatingstesten en je academisch profiel. Omdat toelating meestal erg selectief is, is het verstandig om je bij meerdere scholen aan te melden.

Tips:
  • Stel je open op en kijk ook voorbij het rijtje met bekende namen. Voor iedereen is er een perfecte match, en voor iedereen is dat een andere universiteit. Tijdens je zoektocht kan blijken dat dit een hele andere universiteit is dan je in eerste instantie voor ogen had.
  • Wil je rechten of geneeskunde gaan studeren? Deze studies worden in de VS niet op bachelorniveau aangeboden. Je moet dan eerst een bachelordiploma halen met een specialisatie in pre-med of pre-law. Daarna volgt een specialisatie van vier jaar. De toelatingsmogelijkheden bij deze studies zijn voor buitenlandse studenten zeer beperkt en er zijn weinig mogelijkheden om na je opleiding op dit vakgebied in de VS te blijven werken. Ook wordt je Amerikaanse diploma niet altijd automatisch erkend in Nederland. Overweeg je toch om voor een van deze studies te kiezen, denk dan goed na of je dit wel in de VS wilt doen.

Kosten en beursmogelijkheden

Je budget is een van de belangrijkste criteria bij de keuze voor een universiteit. Lees de informatie over het financieren van je studie en je beursmogelijkheden op de pagina over financiering. Het is belangrijk om van tevoren samen met je ouder(s) het budget vast te stellen en te onderzoeken of er bij de universiteiten van jouw voorkeur beursmogelijkheden zijn.

 

Personal fit

Het academisch profiel en de kosten zijn belangrijke uitgangspunten bij het zoeken naar een passende universiteit, maar natuurlijk moet je je ook thuis voelen op de campus. Vier jaar lang in een ander land studeren is niet niks. Het is dus ook belangrijk om goed na te denken over wat jij uit je studie wilt halen en in wat voor omgeving je je het meest thuis zult voelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De locatie in het land zelf, en of je in een stad of daarbuiten wilt studeren.
  • De grootte van de campus. Amerika kent zowel kleine campuses (1.000 studenten) als zeer grote campuses (60.000 studenten) en alles daar tussenin.
  • De campuscultuur. Amerikaanse universiteiten dragen allemaal een eigen identiteit uit en trekken daarmee ook een bepaald soort studenten aan. Bedenk bij wat voor universiteit jij je thuis voelt.

Amerikaanse studenten bezoeken vaak verschillende campuses voordat zij een beslissing maken over waar zij zich willen aanmelden. Als je in Nederland woont is dat niet altijd even makkelijk. Je kunt overwegen om in de vakantie enkele campuses te bezoeken, maar het is ook zeker mogelijk om vanuit Nederland onderzoek te doen. Een zo’n manier om meer te weten te komen over het karakter van een universiteit is door kennis te maken met vertegenwoordigers van verschillende scholen. Op de Amsterdam College Night komen vertegenwoordigers van meer dan 40 Amerikaanse universiteiten. Deze avond vindt ieder jaar in oktober plaats.

 

Accreditatie

Heb je een aantal universiteiten gevonden, dan is het belangrijk om na te gaan of de universiteit(en) die je op het oog hebt geaccrediteerd zijn. Het onderwijs in de VS is niet op federaal niveau geregeld en er is dan ook geen landelijke accreditatie zoals in Nederland. Amerikaanse universiteit worden vaak per regio, en soms per vakgebied, geaccrediteerd. Controleer altijd of de universiteit door een accreditatie organisatie erkend is. Onderstaand vind je de bekendste accreditatieorganisaties. Heb je twijfels over de accreditatie van een universiteit? Je kunt altijd bij ons terecht voor verder advies.

Nationale accreditatie organisaties:

Regionale accreditatie organisaties:

 

Zoekmachines

Er zijn verschillende online zoekmachines waarmee je op basis van jouw voorkeuren naar universiteiten kunt zoeken.

Deze zoekmachine heeft veel filters waarmee je gericht een lijst kunt samenstellen op basis van type universiteit (tweejarig of vierjarig college), majors, benodigde testscores, locatie, grootte, aangeboden sporten en activiteiten en kosten. Hiermee kun je snel zoeken op universiteiten die aan jouw wensen voldoen.

Biedt net als collegeboard verschillende filters waarmee je kunt zoeken

 

Rankings

Je kunt bij het zoeken gebruik maken van rankings. Over de waarde van rankings zijn de meningen verdeeld. Als je deze wilt gebruiken, let er dan in ieder geval op dat de criteria waarop de classificatie gebaseerd is overeenkomen met de zaken die je zelf belangrijk vindt. Rankings zijn samengesteld op basis van verschillende factoren, waarbij de kwaliteit van het onderwijs niet altijd het zwaarst weegt. Zo staan bij sommige rankings de hoeveelheid geld die een universiteit heeft, naamsbekendheid of toelatingspercentages voorop, of gelden de rankings alleen voor een specifieke faculteit of opleiding. Rankings kunnen nuttig zijn, maar moeten niet het enige middel zijn bij het kiezen van universiteiten. Het belangrijkste is dat je een universiteit vindt die aansluit bij jouw wensen, mogelijkheden en persoonlijkheid. Dat zal voor iedereen weer een hele andere universiteit zijn.

De bekendste organisaties die zich bezighouden met rankings van universiteiten zijn