Deadlines

De deadlines van Amerikaanse universiteiten sluiten eerder dan wij in Nederland gewend zijn. Het is dus belangrijk om op tijd met je aanmelding te beginnen, minimaal een jaar voor vertrek. Zie ook de tijdlijn voor een overzicht van alle stappen

Amerikaanse universiteiten hanteren allemaal een eigen toelatingsbeleid. Deadlines, application fees en toelatingseisen verschillen per universiteit. Maak naar aanleiding van je shortlist een planning, waarbij je per datum noteert wat er precies moet worden ingeleverd. Onderstaand stappenplan kan  je op weg helpen.

Deadlines voor een community college

Community colleges hebben meestal geen sluitingsdatum voor de inschrijving – of in ieder geval geen vroege sluitingsdatum. Dit betekent dat je je op elk moment van het jaar kunt aanmelden (rolling admission). Houd er echter rekening mee dat het tijd en inspanning kost om een inschrijving rond te krijgen en dat het belangrijk is om je visumdocumenten op tijd aan te vragen. Trek er daarom minstens zes maanden voor uit.

Deadlines voor een bachelorstudie

Soorten deadlines

Iedere universiteit hanteert eigen deadlines. Ga daarom altijd na wat er voor de universiteiten van jouw keuze geldt. In het algemeen worden door universiteiten de volgende deadlines gehanteerd:

 

Early Decision

Deadline: meestal rond 1 november.

Heb je een absolute favoriet in je shortlist zitten? Dan kun je overwegen een Early Decision-aanmelding in te dienen. Dit is een bindende aanmelding, waarmee je toezegt om ook daadwerkelijk aan deze universiteit te gaan studeren als je bent toegelaten. Je kunt bij slechts één universiteit een Early Decision-aanmelding indienen. Gezien het bindende karakter van deze deadline is het verstandig om goed na te denken over je keuze om wel of niet van deze mogelijkheid gebruik te maken. Je tekent bij je aanmelding een contract waarin je je keuze vastlegt.

 

Early Action

Deadline: meestal rond 1 november.

Dit is een niet-bindende vroege deadline. Anders dan bij Early Decision, ben je bij Early Action niet verplicht om na je toelating aan deze universiteit te gaan studeren. Bepaalde universiteiten, waaronder Harvard, Princeton, Stanford en Yale, hanteren een Restrictive Early Action deadline. In het geval van Restrictive Early Action kun je maar bij één universiteit een Early Action aanmelding indienen.

Tip:
  • Je vroeg aanmelden heeft enkele voordelen: er zijn minder aanmeldingen van andere studenten en je krijgt de uitslag meestal al in december te horen, dus nog voor de reguliere deadlines.
Regular Decision

Deadline: meestal rond 1 januari.

Reguliere deadlines zijn niet bindend. Je kunt je bij een onbeperkt aantal universiteiten aanmelden.

 

Rolling Admissions

Wil je na januari nog een aanmelding doen? Als er na het verstrijken van de reguliere deadline nog plaatsen beschikbaar zijn, accepteren bepaalde universiteiten nog aanmeldingen op een rolling basis. Deadlines verschillen per universiteit maar staan in sommige gevallen nog tot juni open. Dit kan handig zijn als je toch nog een extra aanmelding wilt indienen, maar realiseer je goed dat er tegen die tijd minder beurzen beschikbaar zijn.