Financiering

Studeren in de Verenigde Staten is duur, maar er zit zeker verschil in de kosten van elke universiteit.

Het is mogelijk om voor een betaalbaar bedrag in Amerika te studeren, maar ook dit vraagt om goed onderzoek. Het is daarbij belangrijk om vanaf het begin vast te stellen wat je budget is. Je budget is medebepalend voor de keuzemogelijkheden die je hebt, maar onthoud ook dat de collegegelden op de website van de universiteit vaak hoger liggen dan het bedrag dat je uiteindelijk gaat betalen – mits er beursmogelijkheden zijn.

Het grote verschil tussen de universiteiten wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de uiteenlopende collegegelden (tuition). Er is in de VS geen landelijke organisatie die de hoogte van het collegegeld vaststelt. Universiteiten en colleges zijn min of meer vrij dit zelf te bepalen. Het collegegeld aan staatsuniversiteiten is in het algemeen lager dan dat aan particuliere universiteiten, omdat staatsuniversiteiten gedeeltelijk gesubsidieerd worden door de overheden van de staten waarin zij gevestigd zijn. De subsidie die gegeven wordt, moet voornamelijk ten goede te komen aan inwoners van de staat. Daarom hanteren staatsinstellingen vaak twee tarieven voor collegegeld: één voor studenten uit de staat (in-state tuition) en één voor de overige studenten (out-of-state tuition). Dit laatste bedrag is altijd hoger, maar is vaak lager dan aan particuliere instellingen. Anderszijds zijn particuliere instellingen soms juist in staat om goede beurzen te bieden, waardoor de uiteindelijke kosten elkaar niet veel ontlopen.

Een tweede factor die de grote verschillen in kosten bepaalt, is de locatie van de universiteit. De kosten van levensonderhoud verschillen per regio: wonen in het noordoosten of aan de westkust van de Verenigde Staten is bijvoorbeeld duurder dan in de staten in het midden van het land. Daarnaast geldt dat het levensonderhoud aan landelijk gelegen universiteiten in het algemeen aanzienlijk goedkoper is dan dat aan een universiteit in een grote stad.

 

Er zijn voor Nederlandse scholieren die na hun eindexamen een diplomastudie in de VS willen starten drie bronnen van financiering te onderscheiden:

  • Je ouder(s)/verzorger(s) en je eventuele eigen inkomen
  • Een beurs van de Amerikaanse universiteit
  • Studielening

Wil je meer weten over de financiering van je studie en hoe je dat aanpakt? Bekijk onze webinar over kosten en beursmogelijkheden hieronder

Op de volgende pagina’s vind je meer informatie over: