Stap 2: Het zoeken naar passende universiteiten
Zoekmachines
Er zijn verschillende online zoekmachines waarmee je op basis van jouw voorkeuren naar universiteiten kunt zoeken. Een groot deel van de Amerikaanse universiteiten is hierin opgenomen en daarom kan een zoekmachine een goed startpunt zijn om een eerste lijst samen te stellen.
Deze zoekmachine heeft veel filters waarmee je gericht een lijst kunt samenstellen op basis van type universiteit (tweejarig of vierjarig college), majors, benodigde testscores, locatie, grootte, aangeboden sporten en activiteiten, beursmogelijkheden voor internationale studenten en kosten. Hiermee kun je snel zoeken op universiteiten die aan jouw wensen voldoen.
Biedt net als collegeboard verschillende filters waarmee je kunt zoeken. Je kunt universiteiten o.a. rankschrikken op programma, locatie, beursmogelijkheden en selectiviteit.
Rankings
Je kunt bij het zoeken gebruik maken van rankings. Over de waarde van rankings zijn de meningen verdeeld. Als je deze wilt gebruiken, let er dan in ieder geval op dat de criteria waarop de classificatie gebaseerd is overeenkomen met de zaken die je zelf belangrijk vindt. Rankings zijn samengesteld op basis van verschillende factoren, waarbij de kwaliteit van het onderwijs niet altijd het zwaarst weegt. Zo staan bij sommige rankings de hoeveelheid geld die een universiteit heeft, naamsbekendheid of toelatingspercentages voorop, of gelden de rankings alleen voor een specifieke faculteit of opleiding. Rankings kunnen nuttig zijn, maar moeten niet het enige middel zijn bij het kiezen van universiteiten. Het belangrijkste is dat je een universiteit vindt die aansluit bij jouw wensen, mogelijkheden en persoonlijkheid. Dat zal voor iedereen weer een hele andere universiteit zijn.
De bekendste organisaties die zich bezighouden met rankings van universiteiten zijn
Waar moet je op letten?
Aan welke criteria je opleiding precies moet voldoen, zijn voor iedereen persoonlijk. De één hecht bijvoorbeeld meer waarde aan een specifieke studierichting, terwijl de ander het vooral belangrijk vindt kleinschalig en persoonlijk onderwijs te krijgen. Het is handig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou de belangrijkste criteria zijn. Hierbij kun je denken aan de onderstaande criteria.
Het academisch profiel en de toelatingseisen verschillen sterk per universiteit. Het is daarom belangrijk om een universiteit te vinden die in academisch opzicht bij jouw wensen en kwaliteiten past. Je kiest gedurende de eerste twee jaar van je opleiding nog geen specialisatie, maar het is wel verstandig om te kijken welke vakgebieden een universiteit aanbiedt. Mocht je al weten welke richting je uit wilt, dan is het fijn om te weten uit welke specialisaties je kunt kiezen.
Naast verschillende studierichtingen heeft ook iedere instelling een eigen identiteit en academische focus. Zo staat de ene universiteit misschien bekend om het bieden van goede onderzoeksmogelijkheden voor undergraduate studenten, terwijl de andere universiteit zich richt op het bieden van kleinschalig onderwijs. Of misschien heb je belangstelling voor een specialist school, die meer gericht is op technische opleidingen of kunst en design.
Bij het bepalen van het academisch profiel dat je zoekt kun je aandacht besteden aan de volgende factoren.
- Student to faculty ratio
De student to faculty ratio geeft aan wat de verhouding tussen het aantal studenten en het aantal docenten en professoren is. Stel, de student to faculty ratio is 1:20, dan betekent dat dat er voor iedere twintig studenten één docent beschikbaar is. Hoe kleiner de ratio, hoe meer onderwijspersoneel een universiteit in dienst heeft en hoe kleinschaliger en persoonlijker het onderwijs is.
- Onderzoeksmogelijkheden voor undergraduate studenten
De onderzoeksfaciliteiten kunnen aanzienlijk verschillen per universiteit. Er zijn instellingen die zich vooral richten op het geven van onderwijs, maar er zijn ook instellingen die zich voornamelijk op onderzoek richten. Vaak zijn dit de grotere research universities. Houd er rekening mee dat het doen van onderzoek op undergraduate niveau niet gangbaar is.
- Stagemogelijkheden en contacten met bedrijven in de regio
Stage lopen is meestal geen vast onderdeel van het Amerikaanse onderwijsprogramma. De meeste Amerikaanse studenten doen praktijkervaring op tijdens de zomermaanden. Als internationale student kun je ook toestemming krijgen om stages te lopen, bijvoorbeeld door Curricular Practical Training (CPT) in de zomermaanden of Optional Practical Training (OPT) na afloop van je studie. Soms kun je wel gebruik maken van de connecties die een universiteit met bepaalde bedrijven in en ook buiten de regio heeft. Ook zijn er in sommige regio’s veel bedrijven binnen een bepaalde industrie, denk bijvoorbeeld aan Silicon Valley.
- Honors programma’s
Kijk ook naar de mogelijkheid tot het volgen van honors programma’s en het aanbod aan extracurriculaire activiteiten. Kijk goed naar welke ontwikkelingsmogelijkheden een universiteit je biedt.
- Mogelijkheden om mee te doen aan uitwisselingsprogramma’s
Wil je tijdens je studie meer buitenlandervaring opdoen? Dan kun je kijken naar het aanbod aan uitwisselingsprogramma’s.
Het voordeel van een studie aan een Amerikaanse universiteit is dat je je breder kunt ontwikkelen door naast de lessen extracurriculaire activiteiten te ontplooien. Je kunt hierbij denken aan allerlei student clubs op de campus, maar ook aan sporten of mogelijkheden om je verder te ontwikkelen in de kunsten, zoals muziek, toneel of dans. Heb je een bepaald talent en wil je dit in de VS verder ontwikkelen, dan kun je universiteiten filteren op mogelijkheden om je sport of kunst te beoefenen.
De toelatingseisen verschillen sterk per universiteit. Bij de meeste universiteiten kun je op de website zien aan welk profiel een toekomstige student moet voldoen. Het is belangrijk om dit profiel te bestuderen en aan de hand daarvan jouw eigen toelatingskansen realistisch in te schatten. De bekende namen, waaronder de Ivy League scholen, hebben vaak een toelatingspercentage van onder de 6 procent. Voorbij de bekende namen heb je vaak betere toelatingskansen.
Universiteiten kunnen eisen stellen aan je vooropleiding en cijfergemiddelde (GPA), scores op de Engelse taaltest, toelatingstesten en je academisch profiel. Omdat toelating meestal erg selectief is, is het verstandig om je bij meerdere scholen aan te melden.
Je budget is een van de belangrijkste criteria bij de keuze voor een universiteit. Lees de informatie over het financieren van je studie en je beursmogelijkheden op de pagina over financiering. Het is belangrijk om van tevoren samen met je ouder(s) het budget vast te stellen en te onderzoeken of er bij de universiteiten van jouw voorkeur beursmogelijkheden zijn. Er zijn voor een bachelorstudie bijna geen beursmogelijkheden van externe beursfondsen. Het heeft dan ook weinig zin om je aan te melden bij een universiteit als je van tevoren al kunt zien dat je deze opleiding niet kunt betalen.
Je kunt voor een twee- of vierjarige opleiding bij zowel een particuliere (private colleges) als openbare instelling (public colleges) terecht. De openbare colleges worden gefinancierd door de stad, de regio, of de staat waarin ze zich bevinden. Studenten uit deze gebieden betalen weinig collegegeld omdat zij al jarenlang lokale belastingen hebben betaald. Studenten uit andere regio’s hebben geen lokale belastingen betaald waardoor hun collegegeld hoger is. Dit geldt dus ook voor buitenlandse studenten. Een staatsuniversiteit is gericht op het bieden van onderwijs aan studenten uit die staat en is daardoor vaak een grotere instelling.
De particuliere colleges zijn meestal duurder dan de openbare colleges. Het collegegeld is voor studenten van binnen en buiten de regio gelijk en ze zijn vaak kleiner dan de openbare colleges.
Het academisch profiel en de kosten zijn belangrijke uitgangspunten bij het zoeken naar een passende universiteit, maar natuurlijk moet je je ook thuis voelen op de campus. Vier jaar lang in een ander land studeren is niet niks. Het is dus ook belangrijk om goed na te denken over wat jij uit je studie wilt halen en in wat voor omgeving je je het meest thuis zult voelen. Denk bijvoorbeeld aan:
- De locatie in het land zelf, en of je in een stad of daarbuiten wilt studeren.
- De grootte van de campus. Amerika kent zowel kleine campuses (1.000 studenten) als zeer grote campuses (60.000 studenten) en alles daar tussenin.
- De campuscultuur. Amerikaanse universiteiten dragen allemaal een eigen identiteit uit en trekken daarmee ook een bepaald soort studenten aan. Bedenk bij wat voor universiteit jij je thuis voelt.
Amerikaanse studenten bezoeken vaak verschillende campuses voordat zij een beslissing maken over waar zij zich willen aanmelden. Als je in Nederland woont is dat niet altijd even makkelijk. Je kunt overwegen om in de vakantie enkele campuses te bezoeken, maar het is ook zeker mogelijk om vanuit Nederland onderzoek te doen. Een zo’n manier om meer te weten te komen over het karakter van een universiteit is door kennis te maken met vertegenwoordigers van verschillende scholen. Tegenwoordig is er een groot aanbod aan (virtuele) college fairs waar je vertegenwoordigers van Amerikaanse universiteiten kunt ontmoeten. Houd onze agenda in de gaten voor evenementen.
Heb je een aantal universiteiten gevonden, dan is het belangrijk om na te gaan of de universiteit(en) die je op het oog hebt geaccrediteerd zijn. Het onderwijs in de VS is niet op federaal niveau geregeld en er is dan ook geen landelijke accreditatie zoals in Nederland. Amerikaanse universiteit worden vaak per regio, en soms per vakgebied, geaccrediteerd. Controleer altijd of de universiteit door een accreditatie organisatie erkend is. Onderstaand vind je de bekendste accreditatieorganisaties. Heb je twijfels over de accreditatie van een universiteit? Je kunt altijd bij ons terecht voor verder advies.
Nationale accreditatie organisaties:
- US Department of Education Office of Postsecondary Education
- Council of Higher Education Accreditation
Regionale accreditatie organisaties:
- Middle States Commission on Higher Education
- New England Association of Schools and Colleges
- Higher Learning Commission (Midwest, voorheen de North Central Association of Colleges and Schools)
- Northwest Accreditation Commission
- Southern Association of Colleges and Schools
- Western Association of Schools and Colleges